Hladilnik klime deluje kot protiukrep segrevanju

Kako hladilnik klime izboljša moč našega avtomobila?

Izkušnja vožnje je v veliki meri odvisna od moči motorja, ki poganja avtomobil. Imeti mora primerno hlajenje, ki ohranja primeren nivo temperature kritičnih komponent. To je še posebej vidno na vozilih, ki imajo turbopolnilnik, saj potrebujejo večjo maso zraka, da se primerno hladijo med delovanjem. Poglejmo si, kako nam hladilnik klime pomaga z dovodom več hladnega zraka v notranji predel motorja.

Motor z nameščenim turbopolnilnikom

Hladilnik klime je najbolj uporaben na vozilih, ki imajo turbopolnilnik. To je zaradi tega, ker se zrak ogreje prek procesa kompresije, preden pride v sam motor. Hladilnik klime (https://www.silux.de/produkte/kuehlsysteme/klimakuehler-kondensator) pa ga ohladi pred vstopom v motor. Tako se poveča učinkovitost našega vozila, saj se motor hladi med delovanjem. Tako lahko iz našega jeklenega konjička iztisnemo več konjev ter uživamo v vožnji.

Glavne naloge hladilnika klime so:

  • Hlajenje zraka, ki prihaja iz turbine v motor
  • Ohranja primerno temperaturo motorja
  • Izboljša zmogljivost vozila, saj je učinkovitost notranjega izgorevanja v motorju boljša

Kako deluje tehnologija hlajenja

Pri bolj zmogljivih vozilih je skoraj vedno nameščena turbina. Naloga teh je, da s kompresijo zraka nahranijo cilindre v samem motorju. Tako prisilimo, da se izgorevanje goriva poveča, kar nam posledično daje veliko večjo moč. Problem nastane pri sami kompresiji, saj se zrak prične segrevati. Na žalost pa se gostota zraka zmanjša z visoko temperaturo.

Hladilnik klime je najbolj uporaben na vozilih, ki imajo turbopolnilnik
Hladilnik klime izboljša moč našega

Tukaj pa nam lahko pomaga hladilnik klime, saj deluje kot protiukrep segrevanju. Tako se zrak in sam motor vedno hladita, kar močno poveča zmogljivost našega avtomobila ali drugega vozila.

Skrite prednosti hlajenja so tudi:

Za najbolj optimalno hlajenje

Kot vse komponente v našem vozilu, ima hladilnik klime svoje mesto. Različna vozila jih imajo nameščena na različnih mestih. Najbolj učinkovito pa je, če se nahaja direktno za hladilnikom, na sprednji strani vozila.

YouTube video

Včasih taka postavitev ni možno, zato so na motor dodani dodatni zračni jaški in lovilci zraka. Če potrebujemo zamenjavo hladilnika, je pomembno, da kupimo takšnega, ki je kompatibilen z našim vozilom, saj ga drugače ne bomo mogli namestiti.

Odlično ponudbo avtomobilskih delov lahko najdemo na spletni strani www.silux.de. Na voljo imamo bogato ponudbo vseh možnih delov za našega jeklenega konjička ter pomoč strokovnjakov.

Senčniki za avto imajo mnoge prednosti. Te se raztezajo od ohranjanja bolj primerne temperature v vozilu, do večjega udobja potnikov. Več o senčnikih za avto pa si preberite s klikom na povezavo.

Drugo v isti kategoriji: