Senčniki za avto

Zaščitimo notranjost svojega vozila pred UV žarki

Ko se pričnejo bolj topli dnevi v letu, se v našem vozilu hitro prične nabirati vročina. To pa je lahko zelo škodljivo za armaturno ploščo ter druge občutljive materiale v kabini vozila. S senčniki za avto pa preprečimo škodljivim UV žarkom, da bi naredili škodo. Lahko bi rekli, da je to nekakšna vrste sončnih očal za vsako vozilo, saj ima enak učinek. Njihov glavni namen je, da ohranijo naše vozilo hladno v poletnih dneh ter preprečijo škodo armaturne plošče, sedežev in drugih komponent znotraj kabine.

Kaj točno so senčniki za avto?

To so majhni zložljivi senčniki, ki jih postavimo na notranjost vetrobranskega, zadnjega, ter stranskih stekel. Uporabljamo jih večinoma med tem, ko je vozilo dalj časa parkirano pod močnim soncem. Na steklo jih pritrdimo s priloženim gumijastim sesalnikom ali elastičnimi sponkami. 

Senčniki za avto
Senčniki za avto so lahko nameščeni na naslednjih oknih

Večina senčnikov za avto je narejenih iz mešanice različnih materialov, kot je najlon in poliester. To jim omogoča, da so lahki, ter da jih brez težav zložimo in pospravimo. Prekriti pa so z odsevnim materialom, ki odbijajo UV žarke. To pa pomeni, da večino vročine iz zunanjega sveta ne bo moglo vstopiti v kabino našega avtomobila.

Nižje temperature v notranjosti vozila

Zaradi svojih odsevnih lastnosti, imajo senčniki za avto mnoge prednosti. Te se raztezajo od ohranjanja bolj primerne temperature v vozilu, do večjega udobja potnikov. Nekatere izmed teh prednosti so tako:

  • Senčniki lahko kabino avtomobila ohranijo do 10°C stopinj Celzija hladnejšo, kot je zunanje okolje
  • Preprečevanje poškodbe volana, armaturne plošče, prestavne ročice, radia, merilnikov hitrost ipd.
  • Večja zasebnost za voznika in potnike, ko je vozilo parkirano
  • Otežen pogled v notranjost vozila, kar odvrne nepridiprave

S senčniki ohranimo notranjost vozilo v odličnem stanju

Sonce proizvaja dve vrsti radiacije. Tako lahko razdelimo UV žarke na:

UV-a žarke

To so žarki, ki posušijo vsak material, vključno s kožo, plastiko ipd. To pa povzroči pokanje, zvijanje in druge poškodbe raznih materialov.

UV-B žarke

UV-B žarki povzročijo bledenje barve na skoraj vsaki površini in materialu. Tako lahko plastični, gumijasti in tekstilni deli našega vozila pričnejo bledeti in izgubljati svoj sijaj.

To je tudi razlog, da se senčnike priporoča uporabljati večinoma v poletnih mesecih. Možno pa je tudi kupiti senčnike, ki so narejeni za zimske razmere.

Senčniki za zimo zadržujejo toploto

Veliko proizvajalcev senčnikov za avto ima v ponudbi tudi zimske senčnike. Te so narejeni tako, da absorbirajo sončne žarke. To pa povzroči, da je notranjost vozila do 10 stopinj toplejša, kot pa je temperatura zunaj vozila. Poleg tega pa naše vozilo tudi pozimi zaščitimo proti UV žarkom.

Na spletni strani www.withcar.it lahko zasledimo ogromno število različnih rezervnih delov za osebna in industrijska vozila. Poleg tega pa imamo na izbiro različne dodatke za udobno vožnjo in ohranjanja izgleda našega avtomobila.

Drugo v isti kategoriji: