Karoserija avtomobila potrebuje občasno nego

Naš avtomobil je eden izmed najbolj uporabnih predmetov, ki si jih lastimo. Predstavlja pa tudi veliko denarno investicijo, katero je zelo pametno, če jo zaščitimo po najboljših močeh. Boljšega recepta za to ni, kot da vozimo previdno in zmerno ter spoštujemo druge voznike na cesti. Je pa res, da karoserija avtomobila potrebuje nego, saj bo tako ohranila svoj izgled in vrednost. Obenem pa bomo ob skrbi za našega jeklenega konjička morda opazili številne napake, ki jih moramo odpraviti.

Redno pranje avtomobila je zelo pomembno

Vožnja našega vozila ga izpostavi številni umazaniji. Tudi, če ga pustimo dalj časa kje parkiranega, se na njem naberejo madeži, ki jih pustijo vremenski elementi, živali in drugi dejavniki. Načeloma ni nič narobe, če je naš avto malenkost umazan.

Karoserija avtomobila potrebuje občasno nego
Pranje avtomobila je zelo pomembno za karoserijo avtomobila

Problem nastane takrat, če madežev dalj časa ne odstranimo. S svojo prisotnostjo lahko povzročijo gnitje pločevine našega avtomobila, saj poškodujejo lak in barvo. To je tudi razlog, da se redno pranje avtomobila močno priporoča. V zimskem času se morda tega opravila veliko voznikov izogiba dokler ni zares nujno. Dejansko pa bomo ohranili karoserijo avtomobila v najboljšem stanju, če bomo z nje sprali sol, blato, drobne koščke peska in drugo nesnago.

Preprečimo negativne vplive sončnih žarkov

Dejstvo je, da se pogosto ne moremo izogniti temu, da parkiramo svoj avtomobil nekje na prostem. Izpostavljenost avta soncu na kratki rok ni težavna. V poletnem času pa lahko škodljivi UV žarki povzročijo veliko škodo na karoseriji avtomobila in tudi notranjosti kabine.

YouTube video
Kako zaščititi svoj avto pred soncem

UV žarki zbledijo barvo pokrova za motor, odbijačev, vrat in drugih delov karoserije. Najboljša zaščita je, da uporabimo cerado za avto, ko nimamo možnosti ga parkirati pod streho. S tem bomo tudi preprečili manjšim udarcem, nasilnemu vremenu in živalim, da bi poškodovali zunanjost vozila.

Preglejmo površino karoserije avtomobila

Vedno je najbolje, če so vsi deli karoserije avtomobila v dobrem stanju. Sčasoma pa se lahko pojavijo poškodbe, saj lahko nastanejo zaradi številnih razlogov. Razpoke ali slabo tesnilo v žarometih lahko povzroči okvaro žarnic. Vdrtine v vratih, blatnikih in drugih delih vozila pa lahko postanejo rjaste, kar ogrozi strukturno integriteto karoserije. Ko zaznamo napake, jih je priporočljivo čim prej odpraviti. Če to ni mogoče, pa lahko vedno kupimo kakovosten nadomestni del v naši najljubši spletni trgovini z avtodeli.

Drugo v isti kategoriji: