Kako ravnati z nosilno opremo na strehi avtomobila?

Strešni kovčki in strešni nosilci na avtomobilu predstavljajo uporabno nosilno opremo za avto, saj omogočajo, da z njihovo namestitvijo pridobimo na dodatnem shranjevalnem prostoru, ki ga v notranjosti avtomobila primanjkuje, še posebej, ko se odpravimo na daljše počitnice in vzamemo s seboj veliko stvari. Poleg povečevanja prostora za shranjevanje prtljage ta dodatna nosilna oprema za avto skrbi tudi za prevažanje športne opreme, kot so na primer smuči, deske za bordanje in smučarske palice, ki bi sicer bila v notranjosti avtomobila nezavarovana in bi lahko potnikom v vozilu povzročila poškodbe.

Pri tem lahko dodaten prtljažnik na strehi avtomobila prevaža tudi težje in večje predmete, saj si ob nakupu lahko izberemo takšnega, ki bo po velikosti ustrezal našim potrebam. Tako specializirani trgovec za prodajo opreme za avto na svoji spletni strani withcar.si nudi kakovostne strešne kovčke proizvajalca Nordrive, ki v različnih velikostih zajemajo prostornino od 330 litrov do 530 litrov, z maksimalno obremenitvijo 75 kilogramov.

Ustrezno ravnanje z nosilno opremo na avtomobilu

Strešni kovčki in nosilci na avtomobilu so del opreme za avto in nam pri tem služijo kot odličen pripomoček za shranjevanje in organiziranje prtljage in ostalih predmetov. Ne glede na to, da jih večina ljudi ne uporablja vse dni v letu, je pomembno, da znamo z nosilno opremo tudi ustrezno ravnati.

Ustrezno ravnanje in nameščanje nosilne opreme na streho avtomobila je pomembno zaradi varnosti in nenazadnje tudi zaradi tega, da bi lahko v celoti izkoristili vse funkcije, ki jih oprema ponuja. V nadaljevanju bomo zato predstavili nekatera  pravila in nasvete za ustrezno ravnanje z nosilno opremo na avtomobilu. Pri tem je potrebno razmisliti o:

  • tem, kaj oziroma katere predmete bomo na strehi avtomobila prevažali
  • tem, ali je nosilno opremo smiselno trajno namestiti na streho vozila
  • merah in velikostih, ki se popolnoma prilegajo našemu avtu
  • pravilnem nameščanju in montaži nosilne opreme na streho avtomobila

Preberite si še naslednji članek: Zaščita parkiranega vozila pred raznimi nevarnostmi

Kako zaščititi avto, ki je parkiran na prostem? Kakovostna cerada za avto je pravi odgovor na to!

Kako težke predmete bomo na strehi avtomobila prevažali?

Najprej moramo razmisliti, kako težke predmete bomo na strehi avtomobila prevažali. Glede na povprečno težo predmetov, bomo izbrali takšen prtljažnik ali nosilce na strehi avtomobila, ki bodo s svojo nosilnostjo zmogli prenesti težo obremenitve. Če bomo v največji meri prevažali le težke predmete, tedaj je dobro izbrati takšno nosilno opremo, ki bo trajno vgrajena na streho vozila, pri tem pa mora biti izdelana iz trpežnejših in bolj robustnih materialov.

Dolgoročna namestitev nosilne opreme na strehi avtomobila

V splošnem velja, da prtljažnik ali katera druga nosilna oprema, ki je na strehi avtomobila trajno vgrajena, vpliva na zmogljivost in ekonomičnost avta pri vožnji. Pri tem nosilna oprema na strehi vozila med vožnjo ustvarja upor proti vetru, kar pa posledično zvišuje  porabo goriva.

Prav zato je potrebno razmisliti o tem, ali nosilno opremo potrebujemo ves čas ali pa le nekajkrat na leto. Če opremo za avto potrebujemo le občasno, potem je bolje, da strešne nosilce ali kovčke po potrebi odstranimo iz strehe avtomobila in jih namestimo, ko jih ponovno potrebujemo.

Preverjanje velikosti nosilne opreme na strehi avta

Najprej moramo preveriti, ali v priročniku našega modela avtomobila lahko najdemo posebna navodila o tem, ali je za vgradnjo oziroma namestitev nosilne opreme na streho avtomobila potrebno izbrati točno določene mere, ki se skladajo z merami in drugimi tehničnimi specifikacijami, značilnimi za ta model avtomobila.

Strešni kovčki in strešni nosilci pa v nobenem primeru ne smejo biti preveliki. Njihove prevelike mere bi bile še posebej težavne takrat, ko bi del nosilne opreme štrlel čez prednjo stran avtomobila in s tem posledično ogrožal voznikovo vidljivost na cesto pred njim.

Montaža nosilcev in dodatnega prtljažnika na streho avtomobila

Preden pričnemo z montažo nosilne opreme na streho avta, moramo pozorno prebrati navodila, ki jih vsak proizvajalec priloži v škatlo k opremi. Strešni kovčki in strešni nosilci, ki jih podjetje za prodajo opreme za avto nudi na svoji spletni strani https://www.withcar.si/, imajo v kompletu priložena natančna navodila za uporabo in pripomočke za montažo.

YouTube video

V teh navodilih bomo našli jasne korake in postopke montaže, pri čemer bomo znali uporabiti vse pripadajoče matice, vijake, druge komponente in pritrdilne elemente. Novejša in sodobna nosilna oprema na strehi avtomobila je zasnovana tako, da je postopek montaže za uporabnika povsem enostaven, hiter in razumljiv.

Drugo v isti kategoriji: