Strešni nosilci za naš avtomobil

Ko se odpravljamo na zaslužen dopust z našim avtomobilom, se lahko hitro zgodi, da nam zmanjka prostora za vso prtljago. To je še posebej opazno takrat, ko potujemo z družinskimi člani ali prijatelji, saj ima vsak svojo prtljago. Strešni nosilci pa so idealna rešitev, ko nam zmanjka prostora. Lahko jih uporabimo za prevažanje skoraj neskončno stvari, kot so kolesa, strešni kovčki, športna oprema ipd. To je tudi razlog, da jih uporablja na tisoče ljudi vsak dan po celem svetu.

Možnost prenašanja raznovrstne prtljage

Strešni nosilci so veliko bolj praktični, kot bi si lahko mislili. Z njimi lahko prevažamo na strehi skoraj neomejeno različnih stvari. Tako lahko na odpad odpeljemo staro pohištvo, pripeljemo domov novo vzmetnico, prijatelju pomagamo s selitvijo – možnosti so neskončne. Skoraj vedno lahko najdemo nek praktičen primer, ko imamo možnost izrabiti prostor na strehi našega avtomobila.

Obstajajo tudi posebni nosilci za kolesa, čolne, kovčke ipd., ki pridejo prav v specifičnih primerih. Idealni so za športne in družinske izlete, kjer moramo s seboj prenašati specifično opremo. Odvisno je seveda od naših potreb in velikost našega vozila, kateri strešni nosilci so primerni.

Nosilci za kolesa so idealni za družinske izlete

Ko se pričnejo bolj topli meseci v letu, je idealen čas, da se z družino odpravimo na počitnice. Nosilci za kolesa nam omogočajo, da s seboj odpeljemo otroška, gorska, cestna in druga kolesa. Tako ne potrebujemo prikolice ali drugega vozila, saj lahko vse prenašamo s svojim avtomobilom.

Poleg tega pa se znebimo dodatnih stroškov, ker ne potrebujemo drugega vozila ali prikolice. To pomeni, da:

  • Ne potrebujemo najemati kombija ali prikolice, da bi prepeljali športno opremo
  • Na naše vozilo lahko varno namestimo tudi manjša kolesa
  • Da lahko na nosilce za kolesa namestimo tudi več koles hkrati

Prednost je tudi, da s tem razbremenimo notranjost našega avtomobila. Tako nam preostane več prostora za otroško in drugo prtljago znotraj vozila. Tako bomo lažje in bolj udobno prebrodili tudi dolga potovanja, saj ne bo kabina polna prtljage, ki nam otežuje udobno vožnjo.

Različni cenovni rang nosilcev 

Strešne nosilce lahko zasledimo v mnogih različnih cenovnih razredih. Na spletni strani www.withcar.hr imamo na voljo veliko modelov za najbolj popularne proizvajalce avtomobilov. Te se razlikujejo glede na materiale izdelave, funkcije in končne cene. Tako poznamo:

  • Aluminijaste strešne nosilce

To so lahko univerzalni ali pa navadni nosilci za kolesa. Aluminij je izredno odporen in lahek material, ki je idealen za uporabo na strehi našega avtomobila. 

  • Kovinske strešne nosilce

Kovina je težji, vendar zelo vzdržljiv material. Take nosilce se večinoma uporablja na večjih vozilih za prevažanje težjih stvari.

Poleg materialov izdelave so tudi pomembne sekundarne lastnosti, kot je:

  • Aerodinamičnost

Bolj aerodinamične oblike, kot so naši nosilci, manj upora bo ustvarjenega med vožnjo. Tako bomo porabili manj goriva in obenem bo tudi manj hrupa, ki ga bomo med vožnjo morali prenašati.

  • Pripenjalni mehanizem

Pripenjali mehanizem oziroma sistem nameščanja je izredno pomemben. Nekateri so univerzalni, drugi pa narejeni za točno določen model avtomobila. Za nekatere bomo tudi potrebovali drugačna orodja, da jih primerno namestimo.

  • Dodatne skrite lastnosti

Skrite lastnosti je lahko veliko. Ena izmed teh je nivo hrupa, ki ga ustvarjajo nosilci med vožnjo. Dejstvo je, da se vedno ustvarja hrup med vo\njo, vendar so nekateri modeli bolj neslišni od drugih.

YouTube video

Kateri nosilec je primeren za moje vozilo?

Nosilci za kolesa ter druge izvedbe imajo vsak svoj način nameščanja. Nekateri so narejeni prav za določen tip, znamko in vrsto vozila. Drugi pa imajo univerzalne pritrjevalne mehanizme, zaradi katerih jih lahko namestimo na veliko različnih avtomobilov.

Najbolj popularne vrste so:

Taka konfiguracije je najbolj popularna pri SUV ter malo večjih osebnih avtomobilih. Nosilce namestimo pravokotno na palice.

  • Strešni nosilci za avtomobile s pritrditvenimi mesti oziroma točkami

Nekateri avtomobili imajo skrite točke za nameščanje nosilcev na strehi. Na te točke namestimo sam nosilec in ga pritrdimo z vijaki ali sponkami na vozilo.

  • Strešni nosilci za avtomobile brez prečk ali pritrditvenih točk

Manjši avtomobili so dostikrat brez očitnega načina, da namestimo nosilce. Tako moramo uporabiti posebno vrsto, ki jo zataknemo za vtore na zgornji strani vrat. To je odlična rešitev, vendar smo zelo omejeni s največjo težo, ki jo lahko prenašamo.

Gumijasti tepihi za avto so učinkovita zašćita za nostranjiost vašega avtomobila. Več o njih si preberite s klikom na povezavo.

Drugo v isti kategoriji: