Kadrovska agencija in razgovor za delovno mesto.

Kadrovska agencija – 9 Razlogov, zakaj jo najeti

Kadrovska agencija je rešitev za podjetja, ko le-ta iščejo pomoč pri zapolnjevanju delovnih mest ali želijo oddati kadrovske odgovornosti zunanjim izvajalcem. Podjetja uporabljajo kadrovske agencije za zaposlovanje kandidatov v imenu svojega podjetja, da zapolnijo delovna mesta v svojih ekipah in pomagajo kandidatom pri iskanju poklicnih priložnosti na izbranem področju. 

Kadrovska agencija deluje kot posrednik med delodajalci in delavci ter pomaga uskladiti usposobljene kandidate s podjetji, ki imajo trenutno odprta delovna mesta.

Če vaše podjetje potrebuje dodatno delovno silo, lahko delo s kadrovsko agencijo prihrani čas in denar, poleg tega pa ponuja tudi druge prednosti, vključno s prilagodljivostjo in zmanjšanimi možnimi pravnimi tveganji.

Članek je namenjen lastnikom podjetij in vodjam zaposlovanja, ki še nikoli niso sodelovali s kadrovsko agencijo, vendar si želijo povečati ekipo svojega podjetja ali del kadrovskih zadev prenesti na zunanjega izvajalca.

Kaj Počnejo Kadrovske Agencije?

Kadrovske agencije preverjajo reference, pregledujejo življenjepise, izbirajo kandidate v ožji izbor, načrtujejo razgovore in nameščajo kandidate na delovna mesta v imenu delodajalca. Kandidat je uslužbenec kadrovske agencije, ki dela po navodilih delodajalca.

Ne glede na to, kako dobro podjetje načrtuje svoje zaposlene, se bo pomanjkanje osebja v določenih fazah zagotovo pojavilo zaradi različnih vzrokov:

  • zaposleni potrebujejo dopust, 
  • stroški nadur postanejo previsoki, 
  • kratkoročni projekt zahteva dodatno osebje, 
  • delodajalec nima časa iskati kandidatov, 
  • notranji viri podjetja imajo težave pri zapolnitvi določenega položaja, 
  • delodajalec želi kandidata preizkusiti pred pogodbo s polnim delovnim časom.

Uporaba kadrovske agencije za najem zaposlenih omogoča delodajalcu, da se osredotoči na rast svojega poslovanja, sprejme dodatne kratkoročne projekte brez povečanja dolgoročnega števila zaposlenih, hkrati pa ima možnost zmanjšanja števila zaposlenih in režijskih stroškov, ko so projekti končani.

YouTube video
Kaj je kadrovska agencija?

9 Prednosti Kadrovskih Agencij

V nadaljevanju si oglejmo, katere so prednosti kadrovskih agencij v primerjavi z interno kadrovsko službo podjetja.

1. Manjši režijski stroški

Zaposleni za nedoločen čas stanejo več kot le plača, ki jo prejemajo. Zdravstveno varstvo, bolniški dnevi, regres in davki delodajalca so le nekateri od stroškov, ki so vključeni v stalno osebje.

Pri agenciji za začasno kadrovanje delodajalec ne plača ničesar od tega, plača jim le opravljeno delo, brez dodatnih režijskih stroškov.

 2. Manj plačanih nadur

Namesto da bi delodajalec od stalnega osebja pričakoval nadure, lahko uporabi agencijo za zaposlovanje kadrov in privabi začasne delavce, ki pomagajo opraviti povečan obsega dela.

To delodajalcu prihrani izčrpavanje redno zaposlenih in stroške nadur za zaposlene, kar je velika prednost kadrovskih agencij.

3. Kadrovska agencija zagotavlja osebje za krajši čas

Delodajalec morda potrebuje začasno zaposlenega, ker je stalno osebje na daljši bolniški, na porodniškem dopustu, zaradi nujnih družinskih razmer ali kaj drugega.

Najem kadra prek kadrovske agencije daje delodajalcu fleksibilnost, da za kratek čas razporedi na dotično delovno mesto nekoga, ki bo zadolžen za delo za krajše časovno obdobje.

4. Prihranite pri usposabljanju, času in zmanjšajte tveganja pri zaposlovanju

Usposabljanje novih zaposlenih zahteva znatne naložbe tako časa kot denarja.

Ko iščete nekoga, ki bi pokril nekajmesečno delo zaradi odsotnosti redno zaposlenega ali povečanega obsega dela, ni smiselno porabiti denarja za njegovo usposabljanje. S pomočjo kadrovske agencije za je delodajalcu zagotovljena oseba, ki je pripravljena opraviti delo, ki ga potrebujejo.

Ko je delo zaposlenega končano, ni treba skrbeti za odpravnino, zavarovanje za primer brezposelnosti ali iskanje zamenjave. Da ne omenjamo, da je njegov odhod iz podjetja poenostavljen, kar je še ena prednost kadrovske agencije.

 5. Kadrovska agencija prihrani čas in poveča ROI

Včasih delodajalci iščejo za svoje projekte strokovnjaka ali nekoga z določenim strokovnim znanjem.

Če gre za začasen projekt, ki bo trajal le določen čas, kandidata ni smiselno najeti za nedoločen čas.

Kadrovska agencija lahko zaposli kandidata oz. usposobljenega strokovnjaka v imenu delodajalca in mu prihrani čas, tako da prebere stotine življenjepisov, preveri reference in sprejme klice kandidatov, ki so morda kvalificirani ali pa ne.

Kadrovske agencije pomagajo pri iskanju začasnih delavcev, hkrati pa delodajalcem prihranijo čas in denar, da se lahko osredotočijo na druge poslovne vidike.

6. Manj dokumentacije in obračunavanja plač s kadrovsko agencijo

Velika prednost uporabe kadrovskih agencij je, da kadrovska agencija skrbi za dokumentacijo začasnih zaposlenih, obračun plač, davke na izplačane plače, nadomestila za delavce in nadomestila za brezposelnost.

Obračun plač zaposlenih preko kadrovske agencije.
Kadrovska agencija skrbi za obračun plač zaposlenih preko kadrovske agencije

7. Kadrovska agencija ima mrežo talentov

Dobra kadrovska agencija več let gradi svojo mrežo talentov s pomočjo napotitev, mreženja in vsakodnevnega pogovora s kandidati. Delodajalec običajno nima sredstev za nenehno angažiranje talentov.

Ko delodajalec npr. reče: »Za iskanje življenjepisov za IT potrebujem kadrovsko agencijo«, bi morala biti najboljša kadrovska agencija za IT sposobna dostaviti kvalificirane kandidate v nekaj dneh.

8. Sposobnost hitrega iskanja novega kadra

Delodajalec lahko odpusti zaposlenega in potrebuje takojšnjo zamenjavo. Kadrovska agencija lahko zaradi svoje obsežne mreže kandidatov ponudi kvalificirane talente v nekaj dneh.

9. Možnost preizkusiti zaposlenega pred podaljšanjem ponudbe za polni delovni čas

Težko je ugotoviti, ali se bo novo zaposleni na delovnem mestu resnično znašel. S sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi s poskusno dobo delavec in delodajalec lahko vidita, ali sta obe strani zadovoljni s sodelovanjem in če ne, se lahko oba lažje razideta.

Kakšne So Pogoste Napačne Predstave O Kadrovskih Agencijah?

Ena izmed najbolj razširjenih napačnih predstav o najemanju kadrovske agencije je, da je njihova storitev predraga. Zakaj bi plačevali dodatne stroške zaposlovanja, če bi lahko nekoga najeli sami? 

Morda mislite, da vnaprej prihranite denar, vendar dolgoročno z najemom kadrovske agencije prihrani vaše podjetje.

Dlje ko je delovno mesto odprto npr., višji so stroški zaradi izgube produktivnosti in preusmerjanja virov. Delo s kadrovsko agencijo lahko pomaga skrajšati čas za zapolnitev delovnega mesta in pomaga zmanjšati izgubo produktivnosti.

Iskanje kvalificirane delovne sile.
Iskanje kvalificirane delovne sile ostaja izziv za mnoga mala podjetja

Drugi pogost mit o kadrovskih podjetjih vključuje kakovost njihovih zaposlenih. Nekatera podjetja morda verjamejo, da so delavci, ki prihajajo prek kadrovskih agencij, tam samo zato, ker jih ne bi mogli zaposliti nikjer drugje. Ni nujno, da je tako; pravzaprav so začasni uslužbenci pogosto prekvalificirani za dela, ki jih opravljajo.

Ti delavci se odločijo za začasna dela, ker cenijo fleksibilnost ali poskušajo priti na drugo področje, ali pa si morda samo želijo velike spremembe in je začasna delovna mesta pogosto lažje pridobiti na začetku kot stalna.

Iskanje kvalificiranih talentov ostaja izziv za mnoga mala podjetja. Pregledovanje vlog, razgovor s kandidati in pogajanja o plačah vzamejo dragoceni čas od obstoječih obveznosti lastnika podjetja, kar lahko na koncu škodi podjetju na dolgi rok. Zato marsikateri delodajalci že sodelujejo s kadrovskimi agencijami.

Facebook je z razlogom postal pravo mesto tudi za številna podjetja, ki želijo privabiti nove stranke ter oglaševati različne izdelke in storitve. Preberite več: Facebook oglaševanje – kako se je vse začelo?

Drugo v isti kategoriji: