Znamenita Postojnska jama

 

From cave of "Postojnska Jama" in Sl...
From cave of “Postojnska Jama” in Slovenia (Photo credit: Wikipedia)

Postojnska jama je ena najbolj znanih kraških jam na svetu. Jama že dvesto let privablja številne turiste. Je edina jama na svetu z unikatnim električnim vlakcem.

Do leta 1818 so poznali le vhodni del Postojnske jame. Mnogi so vhodni del jame obiskali že v srednjem veku kar potrjujejo podpisi v rovu Starih podpisov, ki izvirajo iz leta 1213. Ob pripravah razsvetljave za obisk avstrijskega cesarja Jozefa je jamski vodnik Luka Čeč odkril prehod v notranje dele jame. Nato so ustanovili Jamsko komisijo, določili pravila in začeli voditi kontrolno knjigo obiskovalcev, kar velja za začetek turističnega razvoja Postojnske jame. Število turistov od tedaj vsako leto strmo narašča. Na začetku 20. stoletja je jamo obiskalo 10.000 turistov, leta 1926 pa že čez 100.000 turistov. Rekordni obisk je jama zabeležila v letu 1985, ko si je jamo ogledalo skoraj milijon obiskovalcev.

Turistični ogled jame v povprečju traja okrog dve uri. Obiskovalci se odpeljejo z jamskim vlakom po rovu v katerem so še vidni sledovi požiga bencina iz leta 1944. Vlak pelje do Velike Gore kjer obiskovalci iztopijo in nadaljujejo z ogledom peš. Ob poti lahko poleg čudovitih dvoran občudujejo tudi človeško ribico, ki se nahaja v bazenu. Ogled se navadno konča visoko nad strugo Pivke v Veliki Dvorani. V Postojnski jami se vsako leto odvijejo številne prireditve, najbolj znane so žive jaslice.

Enhanced by Zemanta

Drugo v isti kategoriji: