Zakaj se SSL certifikate omenja vse več?

Ste že slišali za SSL certifikate? Najbrž ste na spletu o njih zasledili že kakšen zapis, brez najmanjšega dvoma pa ste že kdaj naleteli na spletno stran, ki ima SSL certifikat nameščen. Nam ne verjamete? Glede na to, da je tudi na spletno stran google.si nameščen certifikat, imamo najbrž prav. Na tem mestu vas verjetno zanima, kako lahko tudi sami preverite, da omenjena stran (ali katerakoli druga) uporablja certifikat. Zelo preprosto, dobro vidna sta dva kazalnika. Prvi je URL naslov, ki se prične s »https« in ne s klasičnim »http«, drugi pa je zelena ključavnica na levi strani URL naslova.

SSL certifikat in razlogi za namestitev

Vas zanima, zakaj si priskrbeti SSL certifikat oziroma kako bi koristil vaši spletni strani ter poslu? Omeniti moramo tri prednosti, ki jih certifikat prinaša. Začnimo kar na začetku – pri varnosti.

SSL certifikat zagotavlja šifriranje pošiljanja in prejemanja vseh podatkov. To je glavni razlog, da spletne strani, pri katerih prihaja do izmenjave zaupnih podatkov, že dolgo časa uporabljajo certifikat. Mednje sodijo tako banke, druge finančne ustanove in državne institucije kot številne spletne trgovine, ki se zavedajo pomembnosti varovanja občutljivih podatkov.

zakaj-se-ssl-certifikate-omenja-vse-vec

Drugi razlog za namestitev SSL certifikata je tesno povezan s prvim. Ko obiskovalci spletne strani, ki je postavljana na zavarovani »https« povezavi, prepoznajo, da je stran varna za uporabo, le-tej tudi bolj zaupajo. Ni jih strah, da bi prišlo do zlorabe podatkov, zato z mnogo manj pomisleki produkte dodajajo v košarico in končajo nakup. Povsem logično je, da na nezavarovani »http« spletni strani ne želijo vnesti številke svoje kreditne kartice. In tako je tudi prav.

Za marsikoga najpomembnejša pozitivna lastnost namestitve SSL certifikata je povezana z optimizacijo za iskalnike. Google namreč stranem, na katere je nameščen varnostni certifikat, daje prednost. Že res, da je ta minimalna, a še vseeno lahko predstavlja odločilen korak pred konkurenco.

Glavni razlog za višje povpraševanje po SSL certifikatih

Morda ste opazili, da se v zadnjem mesecu ali dveh na spletu vse pogosteje piše o SSL certifikatih. Razlog za to je v tem, da je Google na svojem blogu objavil novico, da bo brskalnik Chrome kmalu začel opozarjati o nevarnosti uporabe spletnih strani, ki se nahajajo na »http« povezavi.

YouTube video

Varnostno opozorilo bo sprva vidno le na straneh z obrazci, v katere bo mogoče vpisati uporabniško ime in geslo, kakšen mesec kasneje pa na prav vseh straneh. Pri Googlu bodo šli celo tako daleč, da bo opozorilo vidno na preprostem blogu. Skoraj zagotovo bodo temu sledili tudi drugi brskalniki.

Če se vam vse skupaj zdi pretirano, naj vas pomirimo, da korak Googla sploh ni slab. Na spletu do zlorab podatkov prihaja vsak dan, zato je želja po varnejšem internetu vsekakor na mestu. Priporočamo vam, da tudi sami na svojo stran SSL certifikat namestite čim prej.

Drugo v isti kategoriji: