Kaj pomeni registracija domene?

Če želite, da bi bila vaša spletna stran vidna na unikatnem spletnem naslovu (npr. vasadomena.com), boste najprej morali registrirati domeno. S tem boste torej pridobili spletni naslov oz. URL, na katerem bodo uporabniki spleta lahko obiskovali vašo spletno stran. Za delovanje strani pa zgolj registracija domene ne bo dovolj. Zakupiti boste morali tudi spletno gostovanje, s čimer boste pridobili prostor na strežniku, ki je prek zmogljive linije neprestano povezan s svetovnim spletom.

Kje opraviti registracijo domene?

Registracijo domene lahko opravite pri registrarju domen. V Sloveniji jih obstaja prek 100, v tujini pa si lahko mislite, da jih je še mnogo več. Na spletni strani enega izmed registrarjev boste v za to namenjen obrazec vpisali svojo domeno, sistem pa bo nato preveril, če je le-ta še prosta. Če domena že pripada nekemu drugemu nosilcu, vam ne bo preostalo drugega, kot da registrirate drugo domeno. No, lahko bi tudi kontaktirali trenutnega nosilca in ga povprašali, če vam je nemara domeno pripravljen prodati. V kolikor je na domeni že objavljena spletna stran, bo to zelo malo verjetno, če pa bo na strani pisalo, da je domena na voljo za prodajo, vas bo trenutni nosilec najverjetneje kar dobro denarno ožel.

registracija domene

Ko boste s pomočjo sistema za pregledovanje domen končno našli prosto domeno, jo lahko registrirate. Za večino standardnih domenskih končnic (.si, .com, .net, .org, .eu, …) ne bo posebnih omejitev, ki bi vam preprečevale registracijo. Sledite nakupnim korakom, na koncu pa registrarju plačajte za domeno. Ta bo v vašem imenu pri vrhovnem registrarju registriral domeno, ki bo za najmanj 1 leto pripadala vam. Domeno lahko registrirate tudi za daljše obdobje, npr. za 5 let, nekatere domenske končnice pa tudi za 10 let. Po pretečenem obdobju pa domeno lahko podaljšate, da bo ta še vedno pripadala vam. Gostovanje spletne strani si uredite kjerkoli želite, ravno tako lahko na dolgi rok, pri tem pa glejte na kvaliteto ponudbe, seveda v razmerju s ceno. Gostovanje v domačem okolju je priporočeno takrat, ko imate večino stran v svoji državi.

Registracija domene doma ali v tujini?

Morda v tem trenutku mislite, da je pri registraciji domene pomembna le cena. Da je torej domeno najbolje registrirati pri registrarju, ki domene ponuja po najnižjih cenah. Večina res naredi tako, kar pa se pogosto ne izkaže za najbolje, zato tudi ne preseneča, da kmalu zatem iščejo novega registrarja, h kateremu želijo prenesti svoje domene.

YouTube video

Če vam angleški jezik ni povsem domač, bo bolje, da domeno registrirate pri domačem ponudniku, saj se boste z vsemi vprašanji nanj lahko obrnili v slovenskem jeziku, kar za tuje registrarje seveda ne velja. Prav tako vam priporočamo, da se pred registracijo domene pozanimate o naročniškem vmesniku registrarja, predvsem pa o tem, ali boste domeni lahko nastavili poljubne DNS zapise ter jo na ta način usmerili na poljuben strežnik.

Drugo v isti kategoriji: