Za koga bo primerno mestno kolo?

Razmišljate o tem, da bi si za novo kolesarsko sezono kupili novo kolo, s katerim bi se odpravili v službo ter po različnih opravkih v mestu? Potem bo za vas kot nalašč mestno kolo. Mestna kolesa so ena izmed najbolj uporabljenih vrst koles, zato ni nič čudnega, da je ponudba na trgu izredno velika. Tudi cenovni razred ima širok razpon.

Kako izbrati mestno kolo? Lahko si privoščite povsem novo kolo ali pa si kupite nekoliko cenejše rabljeno kolo, ki je zelo dobro ohranjeno. Pri nakupu nikakor ne hitite, ampak si oglejte različna mestna kolesa ter si izberite ustreznega zase.

Za krajše in umirjene vožnje po mestu

Mestna kolesa so primerna za vse ljubitelje umirjene vožnje po mestnih ulicah. Z njimi se lahko odpravite ne samo v službo, ampak tudi v trgovine, na pošto, na kavico in še bi lahko naštevali. Idealna so za vožnjo po tistih delih mesta, kjer je prevoz z avtomobili ali motorji otežen. Primerna so za vso družino.

Napisati moramo, da mestna kolesa niso primerna za daljše razdalje po cestah, saj so v primerjavi z gorskimi, cestnimi in treking kolesi počasnejša, poleg tega pa jim »manjkajo« še določene funkcije. Namenjena so torej krajšim vožnjam in počasnejšemu tempu. Njihova prednost pa se skriva v tem, da lahko na njih namestite košaro ali prtljažnik, v katerih lahko prevažate različne stvari.

Mestna kolesa se ponašajo z lahkim in vzdržljivim okvirjem in imajo nekaj prestav (lahko so tudi brez njih). Pri tem naj napišemo, da se ženska mestna kolesa nekoliko razlikujejo od moških, saj so prilagojena ženski obliki telesa in zagotavljajo res udobno vožnjo. Po drugi strani pa lahko moška kolesa vozijo tako moški kot ženske, zato je ponudba teh koles veliko bolj pestra. Na splošno obstajajo kolesa v različnih barvnih odtenkih, zato boste zagotovo našli pravega zase.

Naj bo varnost na prvem mestu

Ne pozabite tudi na svojo varnost. S tem mislimo predvsem na kolesarsko čelado. Glede na najnovejše raziskave je prav glava tista, ki je pri padcu s kolesom najpogosteje poškodovana. Zato si čelado pri vsaki vožnji brez oklevanja nadenite na glavo ter se brezskrbno zapeljite po svojih opravkih.

Ne pozabite še na to, da mora biti vaše mestno kolo opremljeno z lučmi in zvoncem. Priporočljivo je, da s seboj nosite osnovno opremo za servis. Nikoli namreč ne veste, kdaj bo kolo potrebovalo kakšno manjše popravilo. Zato imejte vedno s seboj imbus ključ, ravni in križni izvijač, zračnico, tlačilko ter orodje za popravilo verige.

Verjamemo, da smo vas navdušili in da obožujete šport. Za konec bi vas še povabili, da si preberete članek, ki govori o tem, kako športne pajkice vplivajo na splošno počutje oziroma kako pravilno izbrati pravo številko, da med tekom, jogo ali drugo vadbo ne boste v pretesnih oblačilih, ki bi vas prej ovirala, kot pomagala pri aktivni vadbi.

Drugo v isti kategoriji: