Vremenske napovedi

Radarska slika padavin je v današnjem času široko uporabljena za prikaz trenutnega stanja vremena.

Najbolj uporabljen pripomoček pri napovedovanju vremena je radarska slika. Meritve jakosti padavin se večinoma izvajajo v višinah med 2 km in 8 km. vremenska-napovedV Sloveniji imamo dva radarja enega na Isci in drugega na Pasji Ravni. Radar na Lisci ima boljše senzorje za zaznavanje padavin v vzhodni  polovici Slovenije, med tem pa ima radar na Pasji Ravni boljše senzorje za zaznavanje padavin na zahodni polovici Slovenije. Vremenske napovedi so vsaj približno natančne za en teden v naprej.

Zahvaljujoče svetovnemu spletu ni več potrebno gledati vremenske napovedi vsak dan, saj se vremenske radarske slike samodejno prenesejo na internet, kjer jih lahko kasneje pogledamo. Radar deluje tako, da v ozračje antena pošlje elektromagnetne impulze znova in znova, te se po zraku prenašajo s svetlobno hitrostjo. Te pakete elektromagnetnih impulzov pošilja oddajnik, ki valove tudi da v pravo obliko. Seveda ni pravi kateri koli impulz ampak je natančno določen saj mora biti ustrezne dolžine ter jakosti. Za vremenske napovedi radarji pošiljajo impulze do 300 metrov z močjo 300W. Antena te impulze usmerja samo v eno smer, ti pa potujejo toliko časa dokler se končno ne zaletijo v nekaj ali neko maso. Ko zadenejo maso, se neki del odbije nazaj v anteno radarja, ta pa signal sprejme.

Šele po prejemu impulzov se radar obrne v naslednjo smer kjer ponovi postopek med tem postopkom pa ta čas računalnik obdeluje in popravlja podatke. Glede na obdelane podatke radarska slika prikazuje del površja na katerem se zadržuje gmota padavin. Običajno je ta slika obarvana te barve nam povedo jakost, količino in vrsto teh padavin. Zelena barva pomeni šibke padavine, rumena barva nam pove srednje padavine, Rdeča barva nam pove močne padavine in škrlatna barva pomenijo ekstremno močne padavine. To sliko imenujemo vremenska slika.

https://www.youtube.com/watch?v=h7s7HhtWoEU

Drugo v isti kategoriji: