Še vedno zelo priljubljene oxfordice

Nekatera oblačila ali obutev so le trenutna modna muha, ki traja le nekaj časa. Po drugi strani pa lahko določeni kosi modni ostanejo dlje časa, nekateri med njimi celo za ves čas. Že kar nekaj časa pa med čevlji kraljujejo tudi oxfordice, za katere ste morda mislili, da bodo hitreje izginile iz modnega sveta. 

Oxfordice so namreč skozi zgodovino svojega obstoja že namreč doživljale svoje velike vzpone in tudi padce. Če v tem trenutku na sebi ali doma nimate oxfordic, potem vam bo marsikdo dejal, da ne sledite koraku s časom. V takem primeru si vendarle ene kupite, saj so izjemno uporabne, kar boste kaj kmalu videli tudi sami. 

Na začetku so oxford čevlje nosili moški 

Verjetno marsikdo med vami ne ve, da so se oxfordice pričele nositi že davnega leta 1820. Sprva so jih nosili le moški in to samo tisti, ki so obiskovali angleške univerze. Tovrstni čevlji so bili v tem času poseben znak prestiža in tudi elegance. Narejeni so bili namreč iz najbolj kakovostnega usnja in usnjenih čipkastih vzorcev. Za tisti čas tudi ni bilo prav nič čudno, če so moški čevlji imele pete in oxford čevlji niso bili prav nobena izjema pri tem. Šele v 20. stoletju so oxfordice pričele nositi tudi predstavnice nežnejšega spola. Še posebej rade pa so jih obule ženske, ki so zelo odločno in glasno nasprotovale patriarhalnemu sistemu in vsem takratnim družbenim normam. Lahko torej rečemo, da so s to vrsto obutve želele pokazati neko nasprotje oziroma upor. 

YouTube video

Oxford čevlji priljubljeni tudi pri delavkah v tovarnah 

Sicer pa so oxfordice svoj razcvet doživljale tudi v času druge svetovne vojne. Ženske so morale zaradi posebnih okoliščin delati in opravljati moška dela tudi v tovarnah. Pri svojem delu pa so bile najpogosteje obute kar v oxfordice. Zakaj? Ker so bile narejene iz izjemno vzdržljivega usnja, obenem pa je bilo zanje značilno tudi to, da so imele ravno prav visoke pere, ki so jim omogočale udobno celodnevno nošnjo. 

Oxfordice pa so priljubljene tudi v tem trenutku, le da se na trgu pojavljajo v veliko več različicah kot nekoč. Poleg tega pa jih večinoma oblečemo za kaj bolj svečanega kot pa na primer za delo v tovarnah. 

Drugo v isti kategoriji: