Otroške čelade v različnih barvah in velikostih

Najprej določite namen

Seveda, otrokovo glavo je potrebno zaščititi, to vedo vsi starši in skrbniki otrok. Tudi, ko so v vrtcu prvič preskušali kako bo otrok peljal kolo, so želeli, da vsi prinesejo s seboj svoje otroške čelade. Tudi učitelji in vzgojitelji se dobro zavedajo, kako hude so lahko poškodbe glave in kakšne tragične posledice imajo lahko na otrokovo prihodnost. Zato morate svoje otroke navaditi, da bodo otroške čelade njihov zvesti spremljevalec vedno, ko se bodo usedli na kolo ali zapeljali z rolerji.

Sedaj pa smo tam – želite si opraviti nakup otroške čelade, a prodajalci vas bodo najprej vprašali, zakaj jo bo uporabljal. Sicer obstaja nekaj večnamenskih čelad, ki jih lahko otroci nosijo skoraj kadarkoli, vendar jih najdete pri silno redkih trgovcih. Večina prodajalcev koles, bo seveda prodajala specializirane otroške čelade za vožnjo kolesa, ki naj bi bolj absorbirale sile ob padcu, tisti, ki prodajajo rolerje, pa bodo imeli čelade za rolanje. Morda niti ni neumno, da kupite za vsako igro svojo čelado, a ni nujno, da si vedno to lahko privoščite. Poleg tega se gre vprašati ali ne bo otrokova glavica hitro tako zrasla, da svoje otroške čelade več ne bo spravil vanjo. V tem primeru, sploh če gre sezona kolesarjenja že proti koncu, je m16orda smiselno kupiti univerzalno čelado ali pa si jo kje sposoditi.

zlozljiv-tricikel-4

Ne kupujte neprimerne velikosti!

Težava, ki se pojavi, pogosto ravno zaradi cene in hitre rasti otrok in spremembe velikosti glave je ta, da starši pri nakupu otroške čelade razmišljajo, kot da bi kupovali pulover. Naj mu bo malo prevelik, bomo zavihali rokave, drugo leto mu bo ravno prav, potem pa se bo že malo raztegnil in bo morda kar za tri sezone. A čelada se ne razteguje, ampak mora ostati natančno takšna, ko je bila, ko ste jo kupili. Pomembno je, da se glava v njej ne premika oziroma če rečemo drugače – čelada se ne sme premikati na glavi.

YouTube video

Ne samo, da bi ob padcu lahko spremenila pozicijo in sploh ne bi opravila svojega dela, ampak bi lahko nezgodo celo povzročila. Neprimerno pritrjena čelada ali pa če ne stoji fiksno na svojem mestu, se lahko med vožnjo premakne in otroku zakrije pogled. Ali se bo zaletel ali jo bo moral popravljati in bo izgubil ravnotežje ali pa mu bo tokrat uspelo zvoziti sicer ne veste, a tvegati z zdravjem in varnostjo lastnega ali tujega otroka za katerega ste odgovorni gotovo ne gre. Pa še to – veliko žensk noče nositi čelade na kolesu, ker jim bojda pokvari frizuro. Zato je še posebej prav, da se otroci na svoje otroške čelade navadijo že v zgodnjih letih, da jim kasneje ne bo niti na misel prišlo, da jih ne bi več hoteli nositi.

Drugo v isti kategoriji: