Šali za hladne zimske dni

Zavijte se že vendar v šal, da vas ne bo zeblo!

Se kdo šali? Ne, ne…to sploh ni šala! V resnici govorimo o kosu naše garderobe, ki pride na vrsto predvsem v hladnejših dneh. No, pa niti ni nujno, da samo takrat, saj so šali postali tudi pravi modni dodatek in se nosijo zaviti na mnoge različne načine in ob najrazličnejših priložnostih. Še več, poleg tistih klasičnih pletenih debelih šalov, ki so jih pletle naše babice, običajno iz volne, ter seveda različnih svilenih ter takšnih iz drugih materialov, lahko danes kupite tudi takšne, ki so spleteni okoli in okoli, tako da jih morate potegniti preko glave.šal

Čeprav jih največ nosijo otroci, pa je vse več izvedb tudi že za odrasle. Nosilo se lahko kot šali, kot rute, kot ščitniki za usta, če zelo piha ali se vozite s kolesom oziroma motorjem in podobno. Stvar domišljije in praktičnega pogleda.

Šali so za zdravje

Če vas grlo hitro prične boleti, potem ste gotovo velik ljubitelj tega dela garderobe in vam pride prav že v jesenskem vremenu, ki ga običajno spremlja veter in večkrat tudi nalivi. Takrat se hitro lahko prehladimo, sploh če je prehod iz toplega poletja v hladno jesen zelo hiter. Neprijetni situaciji, kot je prehlad ali boleče grlo, se lahko tako preprosto izognemo, seveda če ne boste nekje pobrali kakšne virusne okužbe.modni šal
Šali so namreč namenjeni v prvi vrsti zaščiti vratu. Ne samo, da vas grejejo, preprečujejo tudi, da bi vam veter prepihal vrat. To je še posebej zoprno, saj vas lahko konkretno stisne in bolečina dolgo časa ne popusti. Še več, iz hladnega vratu, se bolečina rada razširi v glavo. Če se vam po vetrovnem vremenu često pripeti, da vas spremljajo glavoboli, si najprej s šalom zakrijte vrat, potem pa visoko navzgor potegnite še ovratnik jakne ali vetrovke. Tako se boste res dobro zaščitili in zdržali do doma, službe ali trgovine. Ko se vrnete domov, se mirno preoblecite v domača oblačila, potem pa se lahko poslužite dveh različnih trikov.

Več problemom, dve rešitvi

Prvo rešitev gotovo že poznate. Gre za klasično skodelico toplega čaja, po možnosti z limono in medom. Ne pretiravajte s toploto, saj ta ni najboljša za grlo, sploh če so v njem že kakšne bakterije. Ravno tako vročina uniči med. Govori se tudi, da bo po limoninem soku ostal le okus, če bo temperature čaja previsoka, saj boste najpomembnejši del, torej C vitamin, z višjo temperaturo uničili, saj je termolabilen. A v resnici raziskave kažejo, da se ga izgubi zgolj neznaten del, pa še to pri temperaturah čaja, ki so višje od 75 ali celo 80 stopinj celzija.
Druga rešitev je na voljo doma, ko se že preoblečete iz hladnih zunanjih oblačil, v topla notranja, morda debelo trenirko ali pa pižamo. Vrat je še vedno mrzel in ste tik pred tem, da dobite migreno. A ne tokrat! Uporabite fen, torej sušilnik za lase in si njegovo toploto pihajte naravnost v vrat. Pazite, da se ne opečete, zato ga premikajte sem ter tja, dokler ne bo vrat dovolj topel, kar boste čutili, če položite roko na kožo. Zadeva je opravljena in možnost, da bi vas bolela glava je precej manjša.
Šali nam torej lahko zelo pomagajo, lahko pa si pomagamo tudi sami, a pozimi nikar ne zapuščajte hiše brez njega.

Drugo v isti kategoriji: