ZAKAJ SE UČITI ANGLEŠČINO IN NEMŠČINO?

Na predmetniku vseh slovenskih osnovnih in srednjih šol je učenje vsaj enega tujega jezika. Največkrat je kot prvi tuji jezik zastopana angleščina, kot drugi pa nemščina. Ampak zakaj se sploh učiti en ali drug jezik?

Pomen znanja angleščine nam je postal že zelo jasen, saj nas večina vsaj včasih prečka meje naše države, s tem pa se hitro pokaže potreba po besedni komunikaciji, saj nas improviziran znakovni jezik kaj hitro pusti na cedilu. Glede na to, da ima vsaj osnovno angleščine največ ljudi, je seveda prav, da se prav angleščino začnejo učiti že otroci v osnovni šoli. Kaj pa učenje nemščine? Kdo bi lahko rekel, da ob znanju angleščine res ni potrebno poznati tudi nemščine. Vendar pa se velikokrat izkaže, da je tudi nemščina še kako koristna. V Evropi je nemščina kot materni jezik najbolj razširjena. To pomeni, da so potovanja po Evropi z znanjem nemščine dosti lažja kot samo z znanjem angleščine. V Sloveniji najdemo tudi veliko nemških televizijskih in radijskih programov, s pomočjo katerih je samo učenje nemščine precej lažje. Nenazadnje pa je ob pomanjkanju delovnih mest v Sloveniji treba misliti tudi na to, da bo marsikdo poskušal iskati zaposlitev zunaj Slovenije, na primer v Avstriji ali Nemčiji, pri tem pa je tekoče znanje nemščine zagotovo eden od ključnih pogojev.

Za učenje tujih jezikov ni nikoli prepozno. Lažje je sicer, če se učenje začne zgodaj, na začetku osnovne šole, vendar pa je motivacija zanj velikokrat večja kasneje, ko se v življenju vsakega posameznika pokaže potreba po znanju nekega tujega jezika. Zato ne recite: »Ne znam,« ampak raje: » Zdaj je pravi čas, da se naučim!«

Drugo v isti kategoriji: