Jezikovni tečaji za najmlajše

Lahko z učenjem tujih jezikov začnemo prezgodaj? Seveda ne! Otroci se učijo najlažje, tako da tudi tuji jezik hitro osvojijo, če so mu izpostavljeni že od rane mladosti. Zato otroci v dvojezičnih družinah nimajo pretiranih težav ob učenju dveh jezikov hkrati. Vsekakor pa obstaja razlika med naravnim učenjem in jezikovnim tečajem. Slednjim večinoma ne bi mogli reči »naravni«, vsaj tistim ne, ki potekajo z učiteljem v učilnicah. A jezikovni tečaji v Ljubljani za najmlajše so drugačni.

Majhne otroke se najbolj učinkovito poučuje skozi igro in podobne dejavnosti, zato so na ta način zasnovani tudi jezikovni tečaji. Gre za igralne urice, katerih glavni namen je izpostavljanje otroka tujemu jeziku skozi aktivnosti, ki so mu všeč. Tako se združuje prijetno s koristnim, kar za otroka ni obremenjujoče, hkrati pa zagotavlja učenje tujega jezika. Otroci se skozi igro srečajo z jezikom in vzpostavijo z njim odnos, ki omogoča kakovostno učenje – spoznajo delovanje jezika, razliko v primerjavi z maternim jezikom ter odkrivajo spretnosti besednega in nebesednega komuniciranja brez pomoči maternega jezika. V spodbudnem okolju se začne hitro kopičiti osnovno znanje besedišča, predvsem pa otroci s takšnim jezikovnim tečajem pridobijo občutek za jezik in vzpostavijo temelje za dolgoročno učenje.

Jezikovni tečaj za najmlajše je posebej koristen kot priprava na učenje jezika v šoli, saj zagotavlja prijeten prvi stik z jezikom brez pritiska šolskih obveznosti. Seveda pa je kot nalašč tudi za otroke, ki sami izražajo željo po spoznavanju tujih jezikov. V vsakem primeru pa je veliko odvisno od izvajalca tečaja, ki mora biti strokoven in predan svojemu delu, da lahko zagotovi ustrezne rezultate.

Drugo v isti kategoriji: