Preprosti nasveti za popestritev ambienta

Je izgled vašega doma ali pisarne dolgočasen? Morda ste se naveličali videza posameznih prostorov, ki se že leta ni spremenil. Brez skrbi, nikakršna velika prenova ni potrebna. Pozabite lahko na pleskanje sten in novo pohištvo. Osvežitev je mogoča tudi na precej bolj preprost način, predvsem pa z manjšimi stroški.

Poživite stene!

Stene prostora predstavljajo veliko površino, ki pa je pogosto neizkoriščena. Če nimajo druge praktične uporabe kot omejitve prostora, izkoristite stene vsaj za estetski namen. Večje površine lahko oblečete v zanimive fototapete, jih oblečete v kamen, ali pa preprosto nanje namestite dekorativne stenske nalepke.

Prostor ozelenite!

Marsikateri prostor doma ali v službi daje neprijeten občutek zato, ker v njem ni niti drobca narave. To lahko hitro spremenite, če vanj namestite manjši akvarij, če vam ukvarjanje z ribicami ni v veselje, pa je odločitev še boljša – uporabite zelenje! Dovolj je, da v prostor postavite veliko lončnico z lepimi listi, ki bo morda tudi cvetela ali celo obrodila sadeže, pa bo takoj vse drugače. Če prostora za majhno sobno drevo nimate, izkoristite okenske police in omarice. Nanje lahko naložite več majhnih lončnic, pri tem pa velja izbrati en sam stil. Kupite ali kaktuse ali orhideje ali rože z zelenimi mesnatimi listi…

 

Namestite blazine in pregrinjala

Tudi sedežno pohištvo je lahko hitro videti zastarelo in dolgočasno. Če še ne želite kupovati novega, namestite preko sedežne garniture zanimiva pregrinjala, ali pa jih obložite z okrasnimi blazinami. Tudi na stole dajte blazine za sedenje, ali pa nanje nataknite tekstilne prevleke, ki jih bodo v celoti oblekle.

Preproga za mehak korak

Mehke talne obloge v sodobnih domovih in pisarnah niso pogoste, saj je tla iz lesa ali umetne mase veliko bolj enostavno čistiti. Vendar pa preproga prostor odlično popestri. Prekriva naj le manjši del tal, na primer pri sedežni garnituri. Izberite barve in vzorce, ki so vam všeč, ter se skladajo s stilom. Ne le, da bo prostor takoj bolj živahen in svež, temveč je preproga prijetna tudi za stopala.

Dodajte vir svetlobe

Marsikdaj deluje prostor na nas kot dolgočasen zgolj zato, ker je v njem premalo svetlobe. Odstranite težke zavese in razprite žaluzije, pa bo takoj bolje. Še več pa boste naredili, če boste poskrbeli za dodatna svetila (npr. led svetila). Ni nujno, da ta skrbijo za splošno osvetlitev, temveč so lahko namenjena prav izboljšanju atmosfere v domu.

Bi radi še več namigov in nasvetov? Na mnogih spletnih straneh so vam na voljo odlični nasveti za opremljanje stanovanja, ki vas vodijo skozi opremljanje, prenove in dekoracije. Najboljše pri večini je prav to, da za izvedbo ne potrebujete veliko denarja, dela pa se lahko z malo kreativne žilice lotite kar sami.

Drugo v isti kategoriji: