Odsesovanje plinov in delcev v obrti

V obrtnih dejavnostih so zaposleni pogosto izpostavljeni nevarnostim in škodljivim vplivom na zdravje. V marsikateri obrti brez uporabe nevarnih snovi ali nastajanja nevarnih snovi enostavno ne gre. Seveda pa je nujno, da se zaposlene primerno zaščiti in zmanjša vpliv na njihovo zdravje. Ena takšnih rešitev je odsesovanje, s katerim je neločljivo povezano tudi odpraševanje.

Kje je nujno odsesovanje?

Vsakdo je gotovo že videl profesionalno napravo za odsesovanje. Kje? Na tehničnem pregledu vozila. Tam se analizirajo izpušni plini, ti pa seveda v zaprtem prostoru predstavljajo nevarnost zastrupitve. Da do nje ne bi prišlo, se poskrbi za odsesovanje. K izpuhu se namesti cev močnega sesalca, ki poskrbi, da se izpušni plini ne razširijo po prostoru, temveč odvedejo.
Za odsesovanje se na enak način skrbi tudi v industriji. Veliki in zapleteni stroji, pri katerih se na posameznih delih sproščajo nevarne snovi v obliki plina ali prahu, imajo vedno zagotovljeno odsesavanje. Prav tako pa mora biti tudi v obrti. Vsak delavec mora biti zaščiten pred vdihovanjem nevarnih plinov in delcev. Odsesovanje se pogosto uporablja pri varjenju, kjer se uporablja posebne pline, prav tako pa se plini in drobceni delci tudi sproščajo. Enako velja za tista dela, pri katerih se uporablja dušik ali dušikov dioksid, kjer se uporablja topila in druge nevarne hlapljive snovi, kjer nastaja dim ali se izločajo drobni trdni delci

 

YouTube video

Kako poskrbeti za odsesovavanje?

Najbolj praktičen način za manjše obrate je prav gotovo odsesovanje s pomočjo mobilne naprave, ki jo enostavno postavimo k tistemu področju dela, kjer se jo trenutno potrebuje. Zrak se vsesa, se očisti in ponovno vrne v prostor. Poleg mobilnih so na voljo tudi centralni odsesovalni sistemi, ki lahko poskrbijo za večje potrebe in so povsem enaki kot za potrebe industrije, ter imajo posebne filterske sisteme.

Kakovost zraka je pomembna!

Odsesovanje plinov in prašnih delcev je zaradi potrebe po čistem zraku in zagotavljanju zdravja potrebno tudi drugje – povsod, kjer se plinom in prahu ni mogoče izogniti! Eden takšnih primerov so na primer plezalne dvorane in gimnastične dvorane, kjer se za boljši oprijem rok uporablja “kreda” oziroma magnezija. Gre za droben prah, ki lahko draži dihala in dolgoročno škoduje pljučem.

 

Drugo v isti kategoriji: