padalska vrvica

Padalska vrvica dostikrat rešuje življenja!

V tem prispevku vam bom opisal zakaj je padalska vrvica uporabna v kriznih situacijah.

padalska vrvica

Kaj sploh je padalska vrvica?

Padalska vrvica ali paracord je vrv iz najlona ali poliestra. Sestavljena je iz večih niti in je postala slavna predvsem zaradi velike teže, ki jo lahko drži. Je poceni, odporna na udarce, vodo.

Kot taka je idealna za različne scenarije, ko bi potrebovali vrv.

Primeri uporabe padalske vrvice vključujejo:

  • nadomestitev vezalk
  • vleka avtomobila
  • improvizacija zavetja
  • pasti
  • popravilo opreme
  • šivanje
  • lov rib
  • izdelava orožja (npr. prača)

Dejansko je možnosti uporabe toliko, kolikor imamo domišljije!

Malo zgodovine

Padalska vrvica se je uveljavila sprva med vojaki. Ti so jo imeli veliko na razpolago in so kmalu ugotovili, da dostikrat pride prav. Tako pri preživetju v naravi kot tudi pri improvizaciji. Vrv je zelo koristen predmet, močna vrv pa še bolj!

No, ko so opazili, da je Paracord uporaben so poiskali načine kako jo vedno nositi s seboj. Prvi tovrsten način je bila izdelava zapestnic, tako imenovanih “zapestnic preživetja”. Ker je zapestnica nekaj, kar bolj ali manj nadanemo in pozabimo nanjo, je bila idealna za shranjevanje! Sama zapestnica drži nekaj metrov padalske vrvice, kar je dovolj za nujne potrebe. Kasneje so bolj ambiciozni začeli izdelovati celo pasove iz padalske vrvi, le ta pa shrani ogromon več vrvi!

Pa sedaj?

Po prvem navalu na zapestnice preživetja, so začeli vrvico uporabljati tudi taborniki ter drugi, ki kampirajo v divjini.

Vendar sama uporabnost vrvi ni pritegnila le navdušencev nad preživetjem, temveč tudi posameznike, ki jim je bila vrv všeč. Njene svetle barve, kvaliteta, nizka cena so vse dejavniki, ki so kmalu povzročili, da je mnogo ljudi preprosto začelo izdelovati okraske in dekorativni nakit iz padalske vrvice!

Pa vi?

Tudi vam priporočamo, da preizkusite vrvico. Tudi v Sloveniji je že naprodaj, celo pestra izbira je na voljo!

 

 

Drugo v isti kategoriji: