Nagrobniki in ostala nagrobna oprema

O smrti le redko vnaprej govorimo, kaj šele o grobu, nagrobniku in ostalih dodatkih in opremi. Vsekakor se tega šele zavemo, ko do te situacije pride in se moremo odločiti, kaj bomo imeli, koliko česa bomo imeli, kaj vse bo pisalo, iz kakšnega materiala bo vse skupaj in konec koncev, koliko bo vse skupaj tudi stalo. Čeprav je takrat največkrat šok bližnjih in pogovor o tem tabu tema, je treba tudi to odločitev kmalu sprejeti in obeležiti življenje in smrt.
Podjetja, ki se s tem ukvarjajo, so zelo odprta in imajo za vsak slučaj tudi načrte in ideje, če jih sami takrat nimate. Največkrat vam ponudijo slikovne kataloge, da si vse skupaj lahko bolje in lažje predstavljate. Skupaj z vami lahko dodelajo skico in popravijo vaš načrt ali izdelajo popolnoma novo idejo. Če je nagrobnik že obstajal, se lahko odločite, da ga samo obnovite in dodate nove podatke, ali pa ga v celoti nadomestite in zamenjate z novejšim. Vsekakor za položitev nagrobnika potrebujete svoj grob oziroma prostor, ki ga imate v najemu za ta slučaj. V osnovi podjetja ponujajo tudi ostalo nagrobno opremo, za katero želite, da bi bila stalno prisotna ob vaših najbližjih, pa naj bo to vaza za rože, lučka ali aplikacija, ki vas pomirja, spominja na vaše pokojne in hkrati napolni z mirom in svobodo.
Osnova so vedno črke in številke, ki zaznamujejo in obeležijo tisto, čemur so nagrobniki (

http://www.xn--kamnosetvo-69b.eu/nagrobni-spomenik/)namenjeni. Datume in letnice rojstva ter seveda osebne podatke, kot sta ime in priimek. Mirno lahko dodate tudi kak napis ali sporočilo, če to želite. Črke so lahko strojno ali ročno izklesane,  peskane v različnih barvah, kovinske ali keramične. V večini lahko izbirate med velikim izborom črk, raznih nagrobnih lučk in vsemogočih vaz iz različnih materialov (kamnite ali kovinske, prav tako vazni vložki), prelepih aplikacij kot so križi, vrtnice, golobčki, angelčki in drugi pomembni simboli. Lahko date izdelati tudi kovinske ali sintetične kipe, izbirate med svečami z različnimi funkcijami in dolžino gorljivosti.
Vsekakor je treba biti pozoren tudi na izbiro materiala, za katerega se odločite pri nagrobniku, saj je od tega odvisno marsikaj, od čiščenja, vzdrževanja, pa vse do življenjske dobe samega nagrobnika. Najpogosteje je videti nagrobnike iz marmorja in granita, vendar pa ne smemo pozabiti tudi na vse ostale možnosti, ki se nam ponujajo, pa čeprav večina prisega na klasiko.
Nagrobniki in nagrobna oprema so pika na i življenju, ki je imelo smisel in ste ga tako tudi ovekovečili, zato poskrbite za lep grob.

Drugo v isti kategoriji: