Laserski Razrez Cevi

To je postopek razreza, ki v celoti lahko nadomesti klasično žaganje, struženje in druge postopke. Laserski razrez cevi je novejša tehnologija, ki pa je postala zelo cenjena in iskana.

Kot pri ploščinskem laserju je tudi pri cevnem kvaliteta reza zelo velika. Ostankov reza praktično ni. Ponovljivost rezanja je zelo velika. Govorimo o tisočih ponovitev. Toleranca razreza je lahko tudi 0,05mm. Za razliko od klasičnih žag ali drugih nožev se laserski žarek ne obrablja. Občasno je seveda potrebno zamenjati izpihovalne šobe in zamenjati porabljene jeklenke s plinom.

Cevni laser odlikuje velika hitrost in seveda večopravilnost. Z enim samim strojem nadomestimo več tehnoloških postopkov. Za izdelavo izvrtin ne potrebujemo vrtalnega stroja. Utorov ne izdelujemo več na rezkalnih strojih. Tudi klasično posnemanje robov ni potrebno, saj to z lahkoto nadomestimo z laserjem.

Velika prednost je tudi prilagodljivost stroja, saj lahko obdelujemo cevi, razne profile, ploščata jekla in podobno. Seveda pa lahko režemo tudi neželezne materiale, kot sta aluminij in baker. Tudi nerjaveči material ne povzroča težav. Dimenzije okroglih materialov, ki jih želimo lasersko razrezati, segajo od najmanjših pa do cca. 220mm.

Tehnološki postopek določi programer. Običajno osnovni načrt poda naročnik, velikokrat pa programer izdela načrt po želji oz. navodilu. Načrte, ki jih naročnik pošle po elektronski pošti ali dostavi na USB ključu (tukaj seveda obstoji več možnosti), je v nekaterih primerih uvoziti v program direktno. S tem se skrajšamo čas programiranja in s tem zmanjšamo stroške. To pa pomeni večjo konkurenčnost in posledično več naročil. Pogoj za tovrsten vnos podatkov je izdelava načrta v pravem formatu.

Vsekakor je laserski razrez cevi novodobna tehnologija, ki nam omogoča visoko produktivnost in visoko kvaliteto izdelkov brez naknadne strojne obdelave.

Drugo v isti kategoriji: