6 nasvetov za gorsko kolesarjenje

Gorsko kolesarjenje postaja v Sloveniji športno-reaktivna dejavnost, s katero se ukvarja vse več ljudi. Pri tej vrsti dejavnosti so udeleženci v stiku z naravo, aktivnost pa izjemno dobro vpliva na njihove motorične in funkcionalne sposobnosti. Poleg tega ima gorsko kolesarjenje še izjemen vpliv na telesno in duševno zdravje.

V današnjem prispevku vam bomo podali 6 koristnih nasvetov, ki bi se jih morali držati prav vsi gorski kolesarji. Če ste med njimi tudi vi, potem ste se znašli na odličnem mestu, kjer boste zagotovo izvedeli kaj novega.

Koristni nasveti za vse gorske kolesarje

1. Kolesarite samo po dovoljenih poteh

Če niste povsem prepričani, ali je pot, po kateri kolesarite, odprta tudi za vašo dejavnost, se raje pozanimajte. Ne kolesarite v območjih, kjer bi zaradi kolesarjenja lahko prišlo do nezaželenih vplivov na naravo ali do drugih morebitnih konfliktov. Prav tako ne kolesarite po gozdovih, travnikih in drugih vrstah brezpotja. Kjer so poti namenjene pešcem, imajo ti vsekakor prednost pred vami.

2. Kolesarite brez puščanja sledi

Kolesarite podlagi primerno. V mokrem vremenu izberite ustrezno pot, saj se zaradi razmočene podlage lahko hitreje poškoduje. Uporabljajte stare poti in ne ustvarjajte novih. Ne vozite po bližnjicah. S seboj odpeljite vse, kar ste prinesli v naravo.

3. Obvladujte svoje kolo

Upoštevajte hitrostne omejitve, priporočila in lastne sposobnosti. Če boste neprevidni, se lahko hitro ponesrečite. Za ovinki in mrtvimi koti lahko vedno pričakujete ovire in druge uporabnike poti.

4. Ture načrtujte vnaprej

Upoštevajte lastnosti svoje opreme, lastne sposobnosti in posebnosti, ki vam jih prinaša teren, po katerem se boste vozili. Za pot se primerno pripravite vnaprej. Bodite samozavestni, vzdržujte opremo, pri sebi imejte zadostno količino živil in tekočine, prvo pomoč in rezervna oblačila. Vedno nosite čelado in drugo potrebno zaščitno opremo.

5. Spoštujte ostale uporabnike na poti

Vedno opozarjajte nase in ne plašite drugih uporabnikov, ki jih srečujete na svoji poti do cilja. Bodite uvidevni, upočasnite vožnjo in vzpostavljajte komunikacijo, ko je to potrebno. Pozdravljajte mimoidoče, po potrebi se umaknite ali stopite s kolesa. Vedno bodite pripravljeni pomagati. Raje izbirajte manj obiskane poti.

6. Ne plašite živali

Hitri gibi, nenadna pojava in hrup plašijo živali. Dajte jim priložnost, da se lahko v miru umaknejo. Če boste na primer kolesarili mimo konja, upoštevajte navodila jezdeca.

Če se boste držali vsega, kar smo vam svetovali, bo vaša vožnja s kolesom še prijetnejša in veliki bolj varna. Če opazite, da drugi kolesarji tege ne upoštevajo v zadostni meri, jih opozorite. Morda vam bodo že čez nekaj metrov nadvse hvaležni.

Drugo v isti kategoriji: