Vse, kar morate vedeti o kitarah

Med vsemi vrstami glasbil, ki pa jih ni malo, kitare zavzemajo prav posebno mesto, saj so med ljudmi izjemno priljubljene. V resnici gre za eno od najbolj praktičnih glasbil, ki jih lahko vzamemo v roke, damo na hrbet in odidemo na mesto, kjer publiki, željni akordov in melodij, zaigramo njihove najljubše skladbe. Vseeno pa si je za igranje na ta priljubljen inštrument potrebno vzeti kar nekaj časa, biti natančen, dosleden in imeti tudi vsaj nekaj posluha oziroma talenta za glasbo.

V današnjem prispevku vam bomo navedli dejstva, ki jih o kitari vsekakor morate vedeti, ne glede na to, ali ste njen ljubitelj ali ne. Splošna razgledanost o tem glasbilu je namreč zelo dobrodošla, saj ga lahko srečate prav na vsakem koraku.

Najpomembneje je, da veste, da obstaja več vrst kitar. Te vam bomo v nadaljevanju na kratko predstavili. Naučili pa vas bomo tudi, kako se takšna glasbila uglašuje. Za še več informacij in zanimivosti pa si preberite prispevek na priljubljenem spletnem mestu https://12.si/zanimivosti-o-kitarah.

Vrste kitar in njihove značilnosti

Kitare na splošno delimo na klasične, akustične in električne. Za klasično kitaro je značilno, da je nekoliko manjša od akustične in da nima ojačanega vratu. Zanjo so značilne najlonske strune. Nanjo igramo v sedečem položaju, in sicer tako, da je noga, na kateri je kitara naslonjena, nekoliko dvignjena. Najpogosteje se uporablja za igranje klasične glasbe, od tod tudi njeno ime.

Akustična kitara je na prvi pogled zelo podobna klasični. Ima nekoliko večji trup, ožji vrat, ki je nekoliko bolj ojačan, ter strune iz jekla. Zanjo je značilno, da oddaja glasnejši in čistejši zvok v primerjavi s klasično kitaro. Ta vrsta kitare se najpogosteje uporablja pri izvajanju narodno zabavne glasbe.

Električna kitara se lahko uporablja v skoraj vseh zvrsteh glasbe, najpogosteje se uporablja pri izvajanju bluesa, rocka in rock’n’rolla. Manjša oddaljenost strun od ubiralke in ojačevalec ji omogočata tehnike, ki jih je na akustični kitari skorajda nemogoče izvesti. Ojačevalec nam omogoča, da lahko spreminjamo glasnost zvoka, čistost tona, hkrati pa lahko dodajamo še številne zanimive efekte, ki vse skupaj še bolj popestrijo.

Kako se pravilno uglasi kitaro?

Kitaro najpogosteje uglašujemo s pomočjo drugega inštrumenta. Prvo struno uglasimo na ton E. Vsako naslednjo struno uglasimo glede na prejšnjo. Pri tem upoštevamo ustrezne intervale.

Vse bolj je razširjena tudi uporaba elektronskih uglaševalcev. Ti kažejo na to, ali je določena struna na kitari uglašena previsoko ali prenizko.

Drugo v isti kategoriji: