Hidravlično uravnoteženje in glavni razlogi zanj

Vemo, da vgradnja ventilov v cevne razvode za hidravlično uravnoteženje ogrevalnega sistema v prvi vrsti omogoča, da se ogrevalna voda porazdeli v sistemu, in sicer v zahtevanih količinah. Tovrstna vgradnja omogoča tudi, da se voda usmerja na mesto, kjer to potrebujemo. Hidravlično uravnoteženje torej omogoča, da lahko dosežemo optimalno delovanje sistema. Vsa ogrevala tako lahko dobijo dovolj pretoka in se lahko prav tako dovolj ogrejejo. Tak sistem nam prinaša tudi do 35 % prihranka pri energiji. Investicija v tak sistem pa se nam lahko povrne že v dveh letih, najkasneje v treh.

Kaj je torej problem hidravlično neuravnoteženih sistemov?

Odgovor je povsem logičen. Problem je predvsem v tem, da so nekateri od radiatorjev prevroči, spet drugi pa prehladni. To je odvisno predvsem od tega, koliko so oddaljeni od kotlovnice oziroma toplotne podpostaje. Problem najpogosteje rešujemo kar z zvišanjem temperature ogrevane vode. Ena od možnih rešitev je tudi ta, da vgrajujemo močnejše črpalke. Lahko pa celo zamenjamo ročne ventile s termostatskimi. Seveda pa s tem nikakor ne uspemo rešiti celovitega problema. Strokovnjaki so menja, da so to celo napačne rešitve, saj nam samo znatno večajo stroške ogrevanja.

Kaj pa če se odločimo za hidravlično uravnoteženje?

Hidravlično uravnoteženje zagotovo predstavlja eno od najboljših rešitev na tem področju. Tovrstno uravnoteženje se ponaša s številnimi prednostmi, na podlagi katerih se najpogosteje odločamo ravno zanj. V prvi vrsti gre za izjemne letne prihranke pri stroških ogrevanja, nekje med 25 % in 35 %. Prav tako s tem odpravimo najrazličnejša šumenja in piskanja v ogrevalnih sistemih. V tem primeru lahko pridobimo tudi subvencije, prav tako pa se nam zelo hitro povrnejo investicije; najkasneje v treh letih. Bistvo je tudi, da gre pri tem za dovedeno temperaturo do vseh radiatorjev.

Če vemo, kaj nam lahko prinese hidravlično uravnoteženje, potem se bomo zagotovo odločili zanj in bomo na druge načine, za katere smo mislili, da so dobre rešitve, kaj kmalu pozabili. Čeprav na prvo roko delujejo kot izjemna dobra rešitev, pa na koncu ugotovimo, da imamo z njimi samo ogromne stroške, obenem pa nismo rešili vseh težav, ki nas pri tem pestijo.

Paletni voziček je okreten in lahek za upravljanje in bo vsakomur olajšal delo. Več informacij v članku.

Drugo v isti kategoriji: