Stres na delovnem mestu

Nepričakovani izzivi in osebni odnosi na delovnem mestu nam lahko povzročijo veliko stresa. Današnji tempo življenja in konstantna tekmovalnost v globalnem ekonomskem sistemu nam lahko vzame vso energijo, kar posledično vpliva dolgoročno na naše zdravje. Stres na delovnem mestu nas lahko pusti bolj dovzetne za poškodbe in v slabem mentalnem zdravju, ter povzroči neznosen glavobol ali migreno. Če se to zgodi je zelo pomembno, da si poiščemo pomoč, saj se stres lahko zmanjša ali pa celo prepreči, če se znamo spoprijeti z nastalo situacijo.

Kaj povzroča stres?

Lahko je pozitivna in tudi negativna sprememba – nepričakovana sprememba, ki je ne moremo predvideti in nadzorovati. Taka situacija se lahko pojavi v obliki ljudi, ki nam povzročajo stres ali življenjskih dogodkih, ki jih ne poznamo (prezaposlenost, napredovanje, odnosi v službi, stresno delovno okolje…).

Razlogov je veliko in pomembno je si poiščemo pomoč in si poskušamo pomagati. Nekateri izmed glavnih razlogov, ki so kot posledica stresa so:

  • Zamujeni roki
  • Prestrašenost na delovnem mestu
  • Depresija po končanem vikendu
  • Nezanimanje za povezovanje s kolegi na delovnem mestu

Če se vidimo v katerem izmed zgoraj naštetih vzrokov, je zelo verjetno, da nas obremenjuje stres na delovnem mestu.

Kaj lahko naredim

Prvi korak je vedno, da se zavedamo težave in si nato poiščemo pomoč. Psihoterapija pomaga mnogim ljudem, da najdejo ravnotežje med zaposlenim vsakodnevnim življenjem in dobrim počutjem. Obstaja veliko tehnik obvladovanje svojega počutja, kar lahko zmanjša ali popolnoma izniči stres na delovnem mestu.

YouTube video

Če se čutimo, da smo pod stresom je najbolje poiskati pomoč pri podjetju kjer smo zaposleni. Če nam ne morejo pomagati, lahko poiščemo privatno pomoč v obliki psihoterapevta, podporne skupine ali svetovalca. Karkoli bomo spremenili v vsakodnevni rutini in si poskušali pomagati je vedno korak v pravo smer.

Kako poteka zdravljenje

Če govorimo s terapevtom kako doživljamo stres na delovnem mestu, nam bo pokazal razne sprostitvene tehnike, kjer se bomo učili osredotočati na ta trenutek, namesto na vse ostale stvari, ki nam povzročajo nelagodje. Pomembno je tudi kako se odzovemo na situacije, ki bi nam običajno povzročale stres, pri katerih lahko tudi uporabljamo sprostitvene metode.

Drugo v isti kategoriji: