Prednosti in slabosti pasivne gradnje

Gradite nov dom? Bi vam še kako prav prišli takšni ali drugačni nasveti za dom? Se morda odločate za gradnjo pasivne hiše? Pri pasivni gradnji je veliko zelo pomembnih stvari, ki jih morate vedeti in o katerih je smiselno razmisliti, preden se lotite same gradnje.

Pilotni projekt je v Darmstadtu v bližini Frankfurta leta 1991 postavil dr. Wolfgang Feist, ki je tudi prvi razvil koncept pasivne hiše. Prototip se je izkazal naravnost odlično, zato od tedaj pasivne hiše rastejo kot gobe po dežju. Pasivne hiše so lahko stanovanjske hiše, pa tudi šole, poslovni objekti, vrtci, športne hale in tako naprej. Lahko so majhne ali velike, svoje mesto pa so našle tako ob morju kot tudi v planinah. Omejitev praktično ni. In čeprav se tak način gradnje uporablja predvsem za nove zgradbe, pa lahko z njim prenovite in rekonstruirate tudi že obstoječe objekte.

Pasivna gradnja postavlja značilne specifične zahteve

Pa jih kar naštejmo:

  • letna poraba toplote za ogrevanje <= 15 kWh/(m2a)
  • skupna letna poraba primarne energije <= 120 kWh/(m2a)
  • letna poraba električne energije <= 18 kWh/(m2a)
  • toplotne izgube <= 10 W/m2
  • zrakotesnost n50 < 0,6 h-1

Dosledno izpeljana nizkoenergijska zgradba je rezultat kakovostne pasivne gradnje. Pasivna hiša namreč izkorišča sončno energijo in notranje vire ob minimalnih toplotnih izgubah, tako so zahteve po dodatnem ogrevanju ali ohlajevanju minimalne.

Glavni cilj pasivne gradnje je torej zagotoviti odlično ugodje bivanja, pri čemer se porabi minimalno energije. Mirno lahko zapišemo, da je pasivna gradnja standard prihodnosti, ki pa ga lahko uresničite že danes. Z odločitvijo za pasivno gradnjo ne boste vplivali le nase, temveč tudi na generacije za vami.

Prednosti pasivne gradnje

Nizkoenergijske hiše se odlikujejo po visoki energetski učinkovitosti, nizki toplotni prehodnosti ovoja s posledično višjimi kontaktnimi temperaturami zunanjih gradbenih elementov, kontinuirani klimi v prostorih, manj porabljene energije, nižjem temperaturnem režimu za ogrevanje, obenem pa še odlično tesnijo. Ne smemo pa pozabiti tudi na prezračevalne sisteme za učinkovito regeneracijo toplote. Takšnih stanovanj pri nas žal ni veliko. Če boste iskali npr. stanovanja Maribor ali kak drug kraj pri nas, boste večinoma prejeli rezultate starejših gradenj in tam večinom lahko pozabite na energetsko učinkovitost. Žal.

Dobrih lastnosti pa še kar ni konec. Pasivne hiše so prijazne do okolja, saj se lahko pohvalijo z nizkim CO2 odtisom. V takšni hiši s plesnijo zagotovo ne boste imeli nobenih problemov, saj hiša nima toplotnih mostov. O tem, da so pasivne hiše prihodnost, pa smo že pisali.

Pomanjkljivosti pasivne gradnje

Pasivne hiše pa imajo – tako kot vsaka stvar – tudi nekaj pomanjkljivosti. Med njimi naj omenimo višjo začetno investicijo, poleti pa zaradi optimiziranja porabe energije prihaja do temperaturnih nihanj. Poleg tega je za upravljanje pasivne hiše potrebno kar nekaj znanja, saj jo lahko primerjamo z zahtevnim strojem.

Ne pozabite, da je potrebno pred izvedbo gradbenih del pridobiti tudi gradbeno dovoljenje, kadar gre za registrirana arheološka najdišča, pa tudi kulturnovarstveno soglasje. V tem primeru je potrebno opraviti arheološke raziskave. Čas, da spoznate kako pomemben in zanimiv je poklic: arheolog.

Želimo vam uspešno gradnjo!

Drugo v isti kategoriji: