Gostovanje spletnih strani prepustite profesionalcem

Čeprav lahko, tako teoretično kot praktično, sami gostite svojo spletno stran, je v marsikaterem pogledu boljše in lažje, če to delo prepustite profesionalcem. Gostovanje spletnih strani lahko uredite pri različnih ponudnikih, pazite le, da boste pri tem izbrali ustrezen »paket« in priporočljivo je, da se ponudnik gostovanja oz. strežnik nahaja v isti državi kot ciljna publika vaše spletne strani.

Podjetja, ki ponujajo gostovanje spletnih strani, imajo običajno temu primerno urejen prostor za strežnik. Za normalno delovanje strežnika mora biti namreč v prostoru primerna temperatura, večinoma pa imajo tudi samodejne varnostne ukrepe ob izpadu električne energije (strežnik se preklopi na generator), izpadu interneta (dodatna »back-up« linija), požaru ter podobnim nevšečnostim, ki se lahko pripetijo. Če tudi sami želite ponujati tovrstne storitve, morate temeljito premisliti o vseh teh možnostih, saj si kot profesionalni ponudnik ne morete dovoliti, da bi večje število spletnih strani ne delovalo ob izpadu električne energije in enako velja za primere, ko si želite urediti strežnik v domači dnevni sobi.

Cena za gostovanje spletnih strani je (npr. www.gigaspark.com/spletno-gostovanje) tudi odvisna od tipa spletne strani: je to spletna vizitka, stran z nekaj zavihki, spletni portal ali spletna stran z bogatimi foto in video galerijami? Vse to namreč vpliva na ceno, ki jo boste plačali za gostovanje. Ponudniki imajo večinoma pripravljene pakete, ki vključujejo različne zmožnosti prenosa podatkov, in različno število gostujočih domen oz. spletnih portalov, ki jih običajno seveda lahko nadgradite. A ne glede na to, je že v začetku pomembno, da imate jasno predstavo o tem, kaj želite doseči z vašo spletno stranjo, kakšen je njen potencial v prihodnosti in kakšna je vaša vizija za nadaljnje spletno delovanje, pa tudi kdo je ciljna publika vaše spletne strani. Vse to vam namreč olajšalo odločitev o tem, kateri paket izbrati v začetku, da bo čim bolj izpolnil vaše želje in potrebe.

Čeprav boste morda na tujem trgu odkrili ponudnike, ki bodo cenejši od slovenskih, je za dobro in hitro delovanje vaše bodoče spletne strani gotovo boljša izbira slovenski strežnik (če je vaša ciljna publika v Sloveniji), saj lahko oddaljeni strežnik tudi vpliva na hitrost spletne strani. Sicer govorimo o sekundah, vendar je tudi hitrost del optimizacije spletnih strani, za katero pa vemo, da teži k visoki uvrstitvi v različnih internetnih iskalnikih. Če pa imate gostovanje že urejeno, a z njim niste zadovoljni, se pri izbranem ponudniku pogovorite o stroških prenosa na drug strežnik, ki vam nudi bolj personalizirane rešitve.

Drugo v isti kategoriji: