Kakovostni brisalci za avto nujni za varno vožnjo v vseh pogojih

Brisalci za avto so na prvi pogled precej neopazen sestavni del vašega jeklenega konjička, a z vidika varnosti so vsekakor izredno pomembni, saj omogočajo vidljivost v primeru dežja in snega, s tem pa tudi vašo varnost na cesti. Odstranili bodo tudi trde delce različnih snovi, ki ovirajo jasen pregled nad cestiščem, v veliko pomoč pa so vam lahko tudi pri čiščenju vetrobranskega stekla s pomočjo posebne tekočine. Uporabo brisalcev sicer predvidevajo zakonski predpisi za področje varnosti v prometu – in to ne le za avtomobile, ampak tudi za druga vozila – vendar pa pri tem nikakor ne gre za nesmiselno pravilo, ki bi bilo »samo sebi namen«. Brisalci za avto, tako sprednji kot tisti na zadnjem vetrobranskem steklu, namreč bistveno pripomorejo k varnosti vas in vaših sopotnikov, zato sta njihova kakovost in funkcionalnost gotovo tudi v vašem interesu. Kot zanimivost naj omenimo še to, da gre za relativno star izum, saj so se prvi brisalci, seveda v še precej drugačni obliki kot danes, pojavili že na začetku 20. stoletja.


Obrabljeni ali poškodovani brisalci za avto predstavljajo varnostno tveganje

Pri funkcionalnih brisalcih je mogoče hitrost delovanja prilagoditi konkretnim okoliščinam na cestišču oziroma vremenskim razmeram. Po drugi strani pa boste imeli z nadzorom nad delovanjem obrabljenih brisalcev kar nekaj težav. Najpogostejši znaki, ki opozarjajo na to, da z vašimi brisalci za avto ni vse v najlepšem redu, so preskakovanje, zatikanje, glasno škripanje ter zamegljeno steklo in sledi vode, ki jih puščajo za seboj. Brisalce je sicer priporočljivo menjati enkrat na leto, saj to zagotavlja njihovo optimalno delovanje, vendar pa je v primeru, da opazite katerega od omenjenih znakov, vsekakor smiselno, da brisalce zamenjate čim prej, saj boste sicer po nepotrebnem izpostavljeni nevarnosti.

brisalci

Je uporaba originalnih brisalcev nujna?

Brisalce za avto v osnovi delimo v dve skupini: v prvo spadajo posebni modeli brisalcev, kompatibilni le z določeno znamko avtomobilov, v drugo pa t. i. univerzalni brisalci, ki jih je mogoče uporabljati na različnih vozilih. Bistvena prednost, ki jo ponujajo univerzalni brisalci, je njihova ugodna cena, vendar so tudi originalni brisalci cenovno zelo dostopni, zato naj bo vaša izbira pogojena predvsem s samo kvaliteto brisalcev. Ko gre za vašo varnost, varčevanje zagotovo ni najbolj smiselno. Pri nakupovanju bodite pozorni na to, s katerimi avtomobili so kompatibilni določeni brisalci. V primeru da niste povsem prepričani, katere brisalce za avto izbrati, je vsekakor smiselno, da ponudnika zaprosite za dodatne informacije oziroma za pomoč pri nakupu.

Lahko stare brisalce zamenjate kar sami?
Tudi glavni motiv za menjavo brisalcev v lastni režiji je pogosto prav prihranek, a tudi ta odločitev z vidika varnosti morda ni najboljša. Menjava brisalcev je sicer na prvi pogled relativno preprosta in jo je mogoče izvesti v precej kratkem času, a kljub temu odsvetujemo tistim, ki pri tovrstnih opravilih niste najbolj spretni, da se je lotevate sami. Usposobljen mehanik bo za ugodno ceno poskrbel, da bodo vaši brisalci za avto res delovali tako, kot morajo, s tem pa tudi za vašo optimalno varnost.

Drugo v isti kategoriji: