Kako popolnoma preprosto kupiti bitcoin, ethereum in druge kriptovalute?

Za nakup bitcoina, ethereuma in drugih kriptovalut obstajajo za to prilagojeni sistemi (Bitstamp, Kraken …), ki pa so za običajnega investitorja pogosto preveč kompleksni. Če bi moral jaz investirati prek teh sistemov, se tega verjetno ne bi nikoli lotil. Ker pa so me kriptovalute zelo privlačile, sem raziskal področje in našel preprost način, s katerim lahko tudi vi vložite v nekatere najbolj zanimive kriptovalute.

Kriptovalute so postale zelo priljubljena, pa tudi povsem zakonita opcija pri vlaganju denarja. Največ kupcev bržkone prepriča Bitcoin, ki je najbolj znana in tudi najbolj dragocena kriptovaluta, je pa možno na zakonit, varen in dokaj preprost način kupiti tudi mnoge druge kovančke. Najprej se bo treba pozanimati, kakšni so postopki, vedno pa se splača paziti na provizije, ki so neizbežen del procesa nakupa kriptovalut.

Kje kupiti kriptovalute?

Kriptovalute se prodajajo na borzah oziroma menjalnicah, med katerimi so nekatere odprte za vse kupce, druge pa ne sprejemajo več novih članov. Treba se bo registrirati na primerno borzo, torej ustvariti uporabniški profil, preko katerega bo mogoče trgovanje s kriptovalutamo.

Seveda bo najbolje izbrati kakšno izmed uveljavljenih kriptovalutnih borz, pri katerih ni tveganja zlorab. Med najbolj znane sodijo CoinBase, eToro in Bitstamp, ki ponujajo pestro zbirko valut, a tudi uporabnikom prijazen vmesnik in minimalne provizije.

CoinBase je na primer odlična izbira za slovenske državljane, saj brez težav sprejme slovenske identifikacijske dokumente. Sicer gre za eno izmed večjih borz na trgu kriptovalut, prinaša tudi funkcionalnost digitalne denarnice, hkrati je sistem varen in preprost za uporabo – kot nalašč torej za prve investicije začetnikov v svetu kriptovalut. Za nameček so na voljo razne kriptovalute, transakcije pa imajo minimalne provizije.

Na CoinBase se je povsem enostavno registrirati, postopek pa je povsem prijazen tudi do slovenskih uporabnikov – za preverjanje identifikacije namreč ustrezajo tako osebna izkaznica in potni list kot tudi vozniško dovoljenje, dokumente pa lahko enostavno skeniramo s pomočjo CoinBase mobilne aplikacije. Pri registraciji je treba sicer podati še nekaj osnovnih podatkov in nato registracijo tudi potrditi, za dokončno verifikacijo pa zahteva CoinBase tudi fotografijo obraza.

Ko opravimo vse obveznosti pri registraciji, moramo izbrati še plačila sredstva in način izplačila. Na voljo je več opcij, od SEPA obrazca, ki ga lahko kot običajne položnice izpolnimo v spletni banki, do PayPal računa, ki omogoča enostavno spletno poslovanje z bančno kartico ali brez. SEPA obrazec je enostaven, saj ponuja CoinBase natančna navodila za izpolnjevanje, poleg tega so provizije za tovrstno bančno nakazilo najnižje. Pomanjkljivost je ta, da bo morda trajalo kakšen dan ali dva, preden bo denar po nakazilu prispel v digitalno denarnico.

V izhodišču bo denarnica na računu CoinBase seveda prazna, najprej bo treba vanjo naložiti nekaj evrov. Poleg računa v evrih je v digitalni denarnici prostor še za Bitcoin, Ethereum in Litecoin valute, ki jih lahko pridobimo z investicijo evrov.

Če želimo v digitalno denarnico vplačati evre, izpolnimo SEPA obrazec in opravimo bančno nakazilo. Nič drugače kot pri plačevanju položnic. CoinBase ima svoj bančni račun, na katerega nakažemo denar – ker je račun v tujini, se bo nakazilo morda za dan ali dva zavleklo, so pa provizije izredno nizke, tako kot pri običajnih položnicah, le okoli 40 centov.
Hitrejše bo nakazilo preko sistema PayPal, ki omogoča tudi uporabo kreditnih kartic. Res pa je, da lahko provizija pri tem načinu plačila stane do 3,99%, torej precej več kot pri SEPA nakazilu.

Ne glede na to, kakšen način plačila izberemo, lahko z naloženimi evri svobodno poslujemo v svetu kriptovalut. Gotovo se najbolj splača izbrati katero izmed najbolj priljubljenih valut, to so Bitcoin, Ethereum in Litecoin.

Bitcoin

Bitcoin z oznako BTC je nedvomno najbolj znana valuta na trgu kriptovalut. Bitcoin lahko seveda kupimo na borzi CoinBase, ki omogoča nakup tudi manjših vrednosti, minimalen nakup je v vrednosti dveh evrov, za kar sicer dobimo le nekaj tisočink Bitcoina.

Nakup Bitcoina

Ko je denar prenesen v digitalno denarnico, lahko svobodno kupimo željene kriptovalute. Odločiti se je treba le, koliko evrov bomo investirali v Bitcoin, nato kliknemo Buy BTC in že je v denarnici opravljena menjava iz evrov v Bitcoin.

Ethereum

Kriptovaluta Ethereum je uspešno sledila presenetljivemu razcvetu Bitcoina, tako da danes predstavlja privlačno alternativo tistim, ki iščejo zanesljivo in dragoceno kriptovaluto. Po priljubljenosti in vrednosti se Ethereum z oznako ETH uvršča tik za Bitcoin, tako da gre vsekakor za smiselno investicijo.

Nakup Ethereuma

Tudi Ethereum je povsem enostavno kupiti preko spletne platforme CoinBase. Poleg tega veljajo enake omejitve pri nakupu – dnevno lahko vložimo do 15.000 evrov, minimalni znesek nakupa pa je dva evra, za kar dobimo le del enote Ethereum. Nakup izvedemo preprosto preko spletnega vmesnika, lahko pa uporabimo tudi mobilno aplikacijo.

Ethereum in Bitcoin se nekoliko razlikujeta, saj tehnologiji v ozadju nista enaki. Ethereum poganja tako imenovana tehnologija veriženja blokov, po domače blokchain, ki postaja vedno bolj uporabna in posledično daje vrednost tudi kriptovaluti. Pričakovati je, da bo valuta Ethereum v prihodnje uporabna za razne finančne transakcije, kar je dober obet za investitorje v to valuto in odločilna prednost v primerjavi z Bitcoinom. Ravno izboljšave in širitve implementacije blokchain tehnologije so zaslužne za rast Ethereuma, ki je v tem oziru bistveno bolj stabilen kot Bitcoin, ki v veliki meri še vedno stoji na psihologiji trga.

Litecoin

Litecoin ponuja pravo priložnost tistim, ki iščejo kriptovaluto z nizko vrednostjo in visokim potencialom. Gre za inačico Bitcoina, ki prinaša nekaj zanimivih razlik. Digitalna denarnica CoinBase ponuja enostaven nakup kriptovalute Litecoin, postopek je enak kot za Bitcoin in Ethereum.

Prodaja kriptovalut

Zadrževanje kriptovalut v nedogled ne prinaša dejanskih koristi, ob ugodnem trenutku je pametno valute prodati. To lahko enostavno storimo preko CoinBase spletne platforme ali preko njihove mobilne aplikacije. Veljajo seveda vrednosti v trenutku prodaje.

Prodamo lahko vsako valuto posebej. Če izberemo na primer Bitcoin, za izplačilo vnesemo znesek v BTC ali v EUR, sistem pa bo preračunal vrednost in opravil menjavo.

Kriptovalute lahko v digitalni denarnici CoinBase takoj prodamo oziroma menjamo, s tem pa pridobimo denar v evrih. Prav tako hitro in enostavno je izplačilo evrov iz digitalne denarnice na transakcijski račun v Sloveniji. Vse to lahko opravimo preko spletne platforme ali mobilne aplikacije.
Provizije pri kriptovalutah

Vsak nakup kriptovalut bo zahteval provizijo v znesku enega evra na transakcijo. Če upoštevamo še bančne provizije, bo pri nakupu kriptovalut v vrednosti okoli 300 evrov provizija v sistemu CoinBase znašala približno 0,3%, kar je v primerjavi s provizijami pri alternativnih možnostih nakupa kriptovalut zelo ugodno. Na kriptobankomatih, ki jih v Sloveniji upravlja Petrol, lahko na primer kupimo Bitcoine, a bo treba plačati kar okoli 4% provizije – to lahko znaša pri maksimalni transakciji 15.000 evrov kar 600 evrov! Veliko bolj smiselno je izbrati sistem z manjšimi provizijami, poleg tega CoinBase pri prvem nakupu kriptovalut vrne 8,5 evra v digitalno denarnico.

Tudi pri prodaji kriptovalut ne bo šlo brez provizij. Treba se bo odpovedati odstotku prodajne vrednosti, torej pri prodaji kriptovalut v vrednosti 2.000 evrov odštejemo 20 evrov provizije in nekaj centov stroškov za nakazilo na slovenski račun. Končni izkupiček je 1979,85 evra, kar je z vidika provizij izjemno ugodno.

Drugo v isti kategoriji: